Výrobce legendárního nožíku rybička bojuje s plagiátory. Brání se i právní cestou

ČTK ČTK
3. 5. 2021 15:12
Výrobce legendárního zavíracího nožíku rybička bojuje s plagiátory. Proti prodeji nekvalitních kopií se firma Mikov z Mikulášovic na Děčínsku brání i právní cestou. V pondělí to řekl mluvčí společnosti Bedřich Jetelina.
Snímek z roku 2014 zachycuje výrobů tradičních nožů rybička na Děčínsku
Snímek z roku 2014 zachycuje výrobů tradičních nožů rybička na Děčínsku | Foto: ČTK

"To, že náš nůž rybička stojí někomu za to, aby vytvářel jeho plagiát, se sice může jevit svým způsobem jako vyznamenání, ale ve skutečnosti je to parazitování na práci a úsilí jiných," uvedl Karel Ježek, ředitel a majitel firmy Mikov, která loni dodala na trh přes 300 000 rybiček.

Mikov se již v minulosti kopírování tohoto nožíku bránil soudně a dosáhl pravomocného rozsudku, který zakázal prodej padělků a plagiátorům udělil finanční sankci ve výši 300 000 korun za zneužití známky na prodávaných falzifikátech. Falešné nožíky se vyráběly v Číně a prodávala je síť tuzemských obchodů s domácími potřebami. Rybičky byly nekvalitní, brzy se otupily, navíc byly dražší než originál.

Prodejce neautorizovaných kopií Mikov oslovuje a upozorňuje je na protiprávní a neetické chování. "Pokud s nimi nenajdeme společnou řeč, samozřejmě postupujeme dále právní cestou. Zákon přece porušuje jak ten, kdo kopie vyrábí, tak i ten, kdo je prodává. Pravomocný rozsudek nad plagiátory může být pro všechny důrazným varováním," uvedl Ježek.

Rybička patří k ikonám českého designu. V Českém Švýcarsku v minulosti vznikly i ojedinělé kusy jako byla zlatá rybička s okem z českého granátu nebo rybička z kapslí od kávy. Mikov je největším českým výrobcem nožířského zboží, kancelářské techniky a průmyslových spojovačů a hřebíkovačů. Do skupiny patří i největší český producent ručního nářadí Narex Bystřice.

 

Právě se děje

Další zprávy