Výrobce hudebních nástrojů Steinway koupili investoři

ČTK ČTK
14. 8. 2013 15:32
Společnost Paulson & Co převezme světoznámého výrobce Steinway Musical Instruments.
Autor: Steinway
Autor: Steinway | Foto: Aktuálně.cz

New York - Investiční společnost Paulson & Co převezme za zhruba 512 milionů dolarů (asi deset miliard korun) světoznámého výrobce hudebních nástrojů Steinway Musical Instruments. Ten proslul zejména svými klavíry. Až Paulson transakci dokončí, akcie společnost Steinway stáhne z akciového trhu. Informovala o tom agentura Reuters.

Firmu Steinway měla původně převzít investiční společnost Kohlberg & Co, která za každou akcii nabízela 35 dolarů. Do hry se ale vložil Paulson & Co, který nabídla 38 dolarů. Kohlberg & Co se poté z boje stáhla. Paulson svou nabídku nakonec ještě zvýšil na 40 dolarů za akcii.

Firmu Steinway v roce 1853 založil na Manhattanu německý imigrant Heinrich Engelhard Steinweg. Kromě stejnojmenných klavírů firma vyrábí také trumpety Bach Stradivarius, saxofony Selmer Paris nebo klarinety Leblanc. Steinway má ústředí ve Walthamu v americkém státě Massachusetts a v německém Hamburku.

Klavíry a piana Steinway jsou už více než 100 let symbolem a nutným luxusním doplňkem velkých koncertních sálů. Nové koncertní křídlo Steinway v hodnotě asi 3,5 milionu korun nedávno v hamburském sídle firmy koupila i Česká filharmonie.

Odbyt drahých klavírů během globální recese klesal a tržby firmy i přes růst v posledních letech stále ještě nedosáhly úrovně před recesí. Akcie společnosti však letos díky příznivým vyhlídkám zejména na asijských trzích výrazně posílily.

 

Právě se děje

Další zprávy