Výrobce hodinek Prim má nového majitele. Firmu Elton koupil zbrojař Strnad

ČTK ČTK
30. 5. 2016 12:37
Společnost Czechoslovak Group koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská. Firma se zaměřuje na individuální výrobu hodinek na objednávku.
Foto: Elton hodinářská

Nové Město nad Metují - Společnost Czechoslovak Group zbrojaře Jaroslava Strnada koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, která je výrobcem náramkových hodinek značky Prim.

Podíl Czechoslovak Group koupila od pražské firmy E-Centrum, která zůstane menšinovým společníkem Eltonu. Cena transakce nebyla zveřejněna. Řekla to mluvčí Eltonu Adéla Dittmannová.

"Tímto krokem Czechoslovak Group pokračuje ve své vizi udržovat a dále rozvíjet tradiční československé značky, které jsou ve svých oborech výjimečné. Silné zázemí holdingu, který má aktuálně téměř 5000 zaměstnanců, přináší novoměstskému výrobci hodinek nové možnosti růstu a vývoje," uvedli Dittmannová a mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Novým předsedou představenstva Eltonu se stal Martin Pabiška, který v čele firmy vystřídal Aleše Fleischmanna.

Podnik Elton hodinářská je pokračovatelem novoměstské hodinářské tradice založené v roce 1949. Firma se zaměřuje na individuální výrobu hodinek na objednávku. Ročně vyrobí kolem 5000 kusů hodinek, z nichž přibližně pětinu tvoří hodinky s mechanickým strojkem.

Podnik má asi 50 zaměstnanců. V roce 2009 Elton dokončil rozsáhlou investici do technologií, díky níž si dělá sám všechny díly mechanických strojků i zapouzdření. "Díky této investici je Elton jednou z mála světových firem, která dokáže vyrobit mechanické hodinky v jedné továrně," uvedla Dittmannová.

Loni Elton hodinářská zvýšila prodej o 20 procent na 48 milionů korun a letos zatím plánovala zvýšení tržeb na více než 50 milionů korun. Růst odbytu podnik letos čeká zejména v Japonsku. Na českém trhu si vyšší tržby slibuje od nyní představené limitované edice náramkových hodinek k 700. výročí narození císaře Karla IV. Průměrná cena mechanických hodinek se pohybuje kolem 50 000 korun. Pokud jsou ze zlata, blíží se jejich cena k půl milionu korun. Ceny quartzových hodinek jsou mezi 5000 až 20 000 korun.

Před rokem 1989 tvořila zhruba polovinu produkce novoměstské společnosti speciální výroba pro vojenské účely. Po roce 1989 firma tuto výrobu opustila.

Do Strnadova průmyslového a zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (do začátku letošního roku se jmenoval Excalibur Group) patří například kopřivnická Tatra. Portfolio českých a slovenských firem skupiny zahrnuje vojenská a speciální vozidla, terénní nákladní automobily, zbraně, munici, ale i strojírenské výrobky pro automobilový, železniční a letecký průmysl nebo silniční dopravní služby. Podniky holdingu Czechoslovak Group loni vytvořily tržby 12 miliard korun.

Zatím poslední akvizicí firmy byl nákup automobilky Avia od indické firmy Ashok Leyland. Letos v únoru skupina ovládla letecké opravárny Job Air Technic z Mošnova u Ostravy. V dubnu získala pardubickou společnost Retia vyrábějící radarovou techniku a další vojenskou elektroniku.

Hodinky s označením Prim prodává i konkurenční frýdecko-místecká MPM-Quality, která ochrannou známku vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. Obě firmy kvůli tomu vedly už několik soudních sporů a záležitost není dořešena. Problémy mají svůj původ v době privatizace v 90. letech.

 

Právě se děje

Další zprávy