Výrobce čipů Qualcomm dostal pokutu 25 miliard korun. Platil Applu, aby nenakupoval u konkurence

ČTK Sandro Elčić, ČTK
Aktualizováno 24. 1. 2018 12:13
Evropská komise dala dala výrobci čipů Qualcomm pokutu ve výši 997 milionů eur. Firma prý platila svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů za to, aby nenakupoval u konkurence.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Brusel - Dnes padl v Evropě významný verdikt v případu světové jedničky na trhu s mobilními čipy, společností Qualcomm. Evropská komise jí uložila rekordní pokutu 997 milionů eur (asi 25 miliard korun) za zneužití dominantního postavení.

Podle komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové firma platila svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů za to, aby nenakupoval čipy u konkurence.

"Platby nebyly jen snížením ceny - byly podmíněny tím, že Apple bude ve všech svých iPhonech a iPadech exkluzivně používat čipové sady pro základní pásmo od Qualcomm," vysvětlila komisařka.

Společnost Qualcomm vlastní mnohé patenty, které jsou dnes již téměř nezbytné pro všechny výrobce chytrých telefonů. Podle komise této dominance firma zneužívala a nabízela de facto slevu na licenční poplatky, výměnou za to, že Apple bude používat její čipy místo konkurenčních. Evropská komise začala možné zneužití dominantního postavení zkoumat už v roce 2015.

Qualcomm je technologickou společností z amerického San Diega, která se zaměřuje na vývoj bezdrátových telekomunikačních přístrojů. Firma vlastní patenty spojené s technologiemi CDMA a 3G nebo 4G datových přenosů.

Tyto i některé další firmou vyvíjené technologie jsou nezbytnou součástí dnešních mobilních zařízení. Už v minulosti byl proto Qualcomm obviňován ze zneužívání dominantního postavení. Mnohdy totiž spojoval výši licenčních poplatků za tyto technologie s odběrem svých jiných produktů, především čipů.

Za zneužívání dominantního postavení dostal Qualcomm v minulosti pokutu už několikrát. V Jižní Koreji musel zaplatit více než 200 milionů dolarů v roce 2009. V posledních třech letech byl pak pokutován v Tchaj-wanu, Číně a znovu v Jižní Koreji ve výši dohromady 2,6 miliard dolarů.

Nyní mu od Evropské unie hrozila sankce až 10 procent ročních tržeb, což mohlo činit dosud rekordních 2,2 miliardy dolarů v jednom rozsudku. I přesto, že Evropská komise nepřistoupila k nejpřísnější sankci, činí současných v přepočtu 1,2 miliardy dolarů zatím historicky nejvyšší pokutu, jakou kdy Qualcomm dostal.

Qualcomm už se v podobných sporech soudí přímo s Applem. A žaloby jsou oboustranné. Apple zažaloval výrobce čipů počátkem loňského roku o miliardu dolarů. Tvrdí, že vyžaduje příliš vysoké poplatky, čímž zneužívá dominantního postavení.

Qualcomm se na oplátku od loňského října snaží dosáhnout zákazu výroby a prodeje iPhonů v Číně, protože mu Apple údajně některé licenční poplatky vůbec nehradí. Současný verdikt Evropské komise tak hraje do karet Applu a pro čipovou firmu může znamenat problémy i v budoucnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy