Výrobce airbagů GST definitivně odchází z Česka

ČTK ČTK
17. 2. 2014 15:57
Po 17 letech skončí v Jevíčku výroba airbagů, firma jde do Rumunska
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Jevíčko - Po sedmnácti letech na konci března skončí v Jevíčku na Svitavsku výroba airbagů. Společnost GST Automotive Safety Czech propustí zbylých sedm desítek pracovníků. Mateřská firma definitivně přesouvá výrobu do Rumunska.

"O tomto kroku již bylo rozhodnuto v roce 2009. Jeden ze zákazníků s přesunem své výroby nesouhlasil, proto zde výroba pokračovala. Hlavním důvodem k přesunu byl požadavek zákazníka na snižování cen výrobků, které jsme nebyli schopni v podmínkách ČR zajistit," řekl jednatel firmy František Bušina.

Společnost GST vznikla v roce 1995, o dva roky později začala s 235 pracovníky v Jevíčku vyrábět. Dosud se v podniku vyrábějí airbagy pro řidiče, spolujezdce a kolenní airbagy. Před rokem 2010 závod zhotovoval ještě boční airbagy a "okenní airbagy".

Postupný konec

V letech 2003 a 2004 firma zaměstnávala kolem 900 lidí a továrnu opustilo ročně přes deset milionů airbagů. Loňská produkce klesla přibližně na 692 000 kusů a podnik měl na sklonku loňského roku 88 pracovníků.

"Každého pracovního místa, které se zruší, je škoda. Nezaměstnanost v moravskotřebovském regionu ještě stoupla kvůli propouštění v mlékárně Miltra," uvedl jevíčský starosta Roman Müller. Mlékárna je v nedalekém Městečku Trnávka.

Dělníci ve výrobě dostávali měsíčně asi 15 000 korun hrubého. Až se závod uzavře, lidé dostanou v průměru odstupné šest platů. Pokud odpracovali ve firmě více než deset let, dostanou odstupné čtyři platy. Ostatní mají nárok na tři platy. Dále jim firma vyplatí odměnu 2500 korun za odpracovaný rok a také jeden plat navíc, když společnost splní plán a vytvoří do konce března požadované zásoby.

Hala nezůstane opuštěná

"Když je předem známé, že firma bude končit, tak se při vyjednávání soustředíme třeba ne na růst mezd, ale na zajištění lidí v případě ukončení zaměstnání," řekl vedoucí regionálního pracoviště Odborového svazu Kovo v Hradci Králové Radko Šamánek

V Jevíčku opuštěná výrobní hala po GST nezůstane. Původní závod firmy GST koupila před časem firma Rehau, která vyrábí plastové komponenty pro automobilový průmysl. Společnost GST si pak pronajala výrobní halu od výrobce žiletek Czech Blades, který tam má už své plány, dodal starosta Müller.

 

Právě se děje

Další zprávy