Výroba nábytku v Česku výrazně stoupla, pětina se vyváží

ČTK ČTK
19. 3. 2015 11:04
Firmám se daří díky investicím i slabé koruně, růst má pokračovat i letos.
Vítěz soutěže Nábytek roku 2014 - sedačka Bunker od Borise Klimka
Vítěz soutěže Nábytek roku 2014 - sedačka Bunker od Borise Klimka | Foto: Asociace českých nábytkářů

Praha - Produkce tuzemských nábytkářských firem loni stoupla na 40 miliard korun, což bylo o tři miliardy více než v roce 2013. Na export jde již pětina tuzemské produkce nábytku. Letos by výroba měla stoupnout na 41,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Asociace českých nábytkářů, společnosti Apicon a Českého statistického úřadu.

"Přestože jde o téměř skokové navýšení, očekáváme pokračování trendů růstu i pro rok 2015. Hovoří pro to několik faktorů, investice do nábytkářského průmyslu i slabá koruna, která svědčí exportu," uvedl tajemník asociace Tomáš Lukeš.

Exportní výkonnost českých nábytkářů v posledních letech roste, celkem se loni vyvezlo téměř 20 procent nábytku vyrobeného v ČR. V roce 2009 to bylo 6,3 procenta. Nábytek vyrobený v Česku míří nejčastěji do Německa, na Slovensko a do Francie. Hodnota vyvezeného nábytku loni činila 21,5 miliardy korun.

Podle Lukeše se na růstu letošního exportu nábytku bude podílet například spuštění produkce firmy Steelcase na 100 procent. Největší výrobce kancelářského nábytku na světě otevřel svůj nový závod v Ostrově na Tachovsku, když investoval zhruba 600 milionů korun.

Za pozitivním trendem v růstu vývozu nábytku stojí také oslabení koruny. Výsledky českého nábytkářského průmyslu jsou však doprovázeny vlažným nárůstem tuzemských prodejů nábytku. "Vzhledem k faktu, že dochází k permanentnímu růstu objemu dováženého nábytku ze zahraničí, a zároveň se zvyšuje podíl importu na tuzemské spotřebě, je zcela zřejmé, že za pozitivním vývojem na poli výroby stojí exportní úspěšnost českých výrobců nábytku," dodal Lukeš.

Největšími importéry nábytku do ČR jsou zejména velké nábytkářské řetězce. Nejvíc nábytku se do ČR dováží z Polska (26 procent) a Číny (18 procent). Podíl importu nábytku na jeho celkových prodejích v ČR dosáhl loni 42 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy