Výprodej bitcoinů zrychluje. Kryptoměna za den ztrácí 30 procent hodnoty

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 5. 2021 15:46
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se ve středu propadla pod 31 000 dolarů (646 000 Kč) a za poslední den odepsala zhruba 30 procent. Jde o největší jednodenní propad za více než rok, uvedla agentura Reuters. Výprodej zrychlil v odpoledních hodinách, kdy se prudce snižovala i cena dalších kryptoměn, včetně druhé nejrozšířenější ethereum.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bitcoin od svého maxima blízko 65 000 USD, kde byl minulý měsíc, tak ztratil už více než 50 procent hodnoty.

K výprodeji přispívá více faktorů - tweety šéfa automobilky Tesla Elona Muska počínaje a postojem úřadů ve více zemích světa konče. Transakce s kryptoměnami omezuje například Indie, Čína a Turecko, obavy z používání kryptoměn už dříve dala najevo také americká ministryně financí Janet Yellenová nebo prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová.

Bitcoin nejprve ráno oslabil až na 38 940,04 dolaru (zhruba 809 000 Kč), po krátkém zotavení ale zamířil ještě hlouběji. Kolem 15:30 SELČ se podle specializovaného webu CoinDesk prodával zhruba za 33 600 USD a vykazoval značnou cenovou rozkolísanost.

Na maximum 64 895,22 dolaru se bitcoin vyšplhal 14. dubna letošního roku. Minulý týden ale pro něj byl nejhorší od února - ztratil asi 13 procent hodnoty. Přispěl k tomu právě Musk, když oznámil, že jeho podnik už nebude jako platbu za svá auta přijímat bitcoiny.

Spolu s bitcoinem zamířila dolů i druhá největší kryptoměna ethereum. Ta ve středu dopoledne odepsala nejprve kolem 15 procent, odpoledne se ale dostala až na 1902 dolarů, byť se před polednem ještě dokázala přechodně dostat nad 3000 USD. Kolem 15:30 SELČ se pohybovala v blízkosti 2420 USD. Cena etherea před zahájením pádu letos vykazovala růst zhruba na čtyřnásobek.

Podle analytika společnosti Purple Trading Štěpána Hájka se v případě některých kryptoměn v úterý nuceně uzavíraly takzvané "napákované" pozice, kdy se k nákupům využívají vypůjčené peníze. To vedlo k tomu, že se uvolnily tisíce coinů, které se dostaly na trh, likvidita dominovým efektem přehltila trh a dostala ceny pod tlak.

"Další vývoj kurzu bitcoinu i dalších kryptoměn bude záležet na pozitivních nebo negativních zprávách, které se jich týkají. Hodnota tohoto digitálního zlata je totiž, na rozdíl od žlutého kovu, založena čistě na investorské důvěře. Nicméně očekáváme, že pokles přiláká nové investory a bitcoin se zanedlouho vrátí nad hranici 50 000 USD. U etherea pak letos čekáme další rekordy," řekl ředitel portálu Bitstock.com Martin Stránský.

Takzvaní těžaři i přes propad kryptoměn podle regionálního ředitele společnosti 4fin Tomáše Trauškeho skupují velkokapacitní disky a SSD disky a hlad je i po výkonných grafických kartách. Dochází tedy k růstu cen těchto zařízení a jejich nedostatku. "Nutno konstatovat, že oblíbené kryptoměny jako ETH (ethereum) mají stále vysokou podporu a investoři do konce roku očekávají další růst. Zda se jejich očekávání naplní, je ovšem otázkou. Kryptoměny stále patří mezi extrémně volatilní aktiva," sdělil Trauške.

Autority po celém světě se podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera snaží dostat digitální mince pod svou kontrolu. Mezi nejčastěji vyzdvihované výhody bitcoinu patří právě nízká míra regulace. Více restrikcí proto může mít na celý ekosystém kryptoměn neblahý vliv. Fondy, které nakupují kryptoměny, budou podle amerických regulátorů předmětem intenzivnějšího dohledu. To pak může vést k omezení poptávky po bitcoinech ze strany velkých fondů.

Čína v úterý zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami. Peking také investory varoval před spekulativním obchodováním s nimi. Podobně indická centrální banka odrazuje úvěrové instituce od obchodů s kryptoměnami.

 

Právě se děje

Další zprávy