Výplata klientů WPB Capital začne za týden. Přes spořitelnu

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
6. 10. 2014 15:12
Fond pojištění vkladů vyplatí klientům záložny celkem 2,787 miliardy korun.
Foto: WPB.cz

Praha – Výplata členů družstevní záložny WPB Capital, které Česká národní banka odebrala koncem června licenci, začne 14. října na pobočkách České spořitelny. Oznámil to Fond pojištění vkladů.

To, že v záložně není dostatek peněz na vyplacení všech věřitelů, oznámila fondu Česká národní banka už v půlce září.

Fond vyplatí 6880 členům záložny 100 procent jejich vkladů, maximálně však do limitu 2 752 000 korun. Takový rozsah pojištění vyplývá ze zákona. Celkově fond vyplatí 2,787 miliardy korun.

"Fond v současné době disponuje rezervami ve výši zhruba 20 miliard korun. Ani tentokrát tedy nemusíme využít možnosti získání dalších prostředků na finančních trzích a jsme schopni pokrýt náhrady z vlastních zdrojů," říká výkonná ředitelka fondu Renáta Kadlecová.

Stačí do tří let

Členové záložny WPB Capital se budou moci k penězům dostat během tří let, kdy běží zákonná lhůta. Česká spořitelna bude peníze vyplácet, protože uspěla v takzvaném minitendru Fondu pojištění vkladů. Ten vybíral ze spořitelny a z GE Money Bank, s nimiž má uzavřenou rámcovou smlouvu.

Seznam poboček České spořitelny, které budou vklady klientům WPB Capital vyplácet, fond zveřejnil na webu. Upozornil také, že kdo bude chtít vybrat v hotovosti více jak 100 tisíc korun, má to na příslušné pobočce oznámit alespoň dva dny předem.

Už letos v lednu začal Fond pojištění vkladů vyplácet klienty další záložny, jíž Česká národní banka vzala licenci - Metropolitního spořitelního družstva. I když mají střadatelé na vybrání svých vkladů tři roky, už po měsíci si přes pobočky České spořitelny vybrali 11,510 miliardy korun, tedy 96 procent všech vkladů.

Navyšovali základní kapitál přes úvěry

WPB Capital se dostala do problémů loni, letos v červnu definitivně přišla o licenci. Záložna od loňského května nesměla na základě předběžného opatření centrální banky přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.

Podle závěrů ČNB poskytovala záložna WPB úvěry v řádech desítek milionů korun účelově založeným obchodním společnostem. Peníze se pak dostávaly zpět do kampeličky ve formě dalších členských vkladů vedoucích pracovníků WPB nebo obchodních společností z její holdingové skupiny. Záložna údajně zároveň obcházela limity angažovanosti, a to prostřednictvím nákupu cenných papírů, což jí zákon zakazuje.

Podle WPB bylo správní řízení provázeno nestandardním jednáním ČNB a porušením zákonných předpisů. Mezi údajně protizákonnými postupy zmínila to, že předběžné opatření, které zakazovalo WPB jakoukoli činnost a plně ho paralyzovalo, trvalo téměř 11 měsíců, ačkoli zákon povoluje maximálně 120 dní. Celé správní řízení začalo podle WPB na základě záměrně zkreslených a nepravdivých anonymních podání.

 

Právě se děje

Další zprávy