Česko prodává nejdražší dluhopisy na světě. Spekulanti sází na posílení koruny po konci intervencí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
19. 10. 2016 14:38
České státní dluhopisy splatné za dva roky se nyní prodávají s výnosem pod minus jedno procento. Tak nízko "úroky" ještě nikdy nebyly. Na trhu nyní jasně dominují zahraniční spekulanti sázící na posílení koruny. Hluboko pod nulou jsou i úroky dluhopisů s delší splatností.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výnos dvouletého státního dluhopisu České republiky se ve středu dostal pod mínus jedno procento. To je u českého státního dluhopisu dosud nejnižší výnos a zároveň nejnižší výnos obdobného dluhopisu na světe.

Výnos tohoto dluhopisu se již v úterý krátce dostal pod výnos podobných švýcarských dluhopisů, které mají světově nejnižší výnos. Nižší výnosy pomáhají ministerstvu financí, kterému tím klesají náklady na obsluhu státního dluhu.

"Důvodem pro tento pohyb je pokračující spekulace především ze zahraničí na konec kurzového závazku České národní banky. Část investorů sází na posílení české měny po tzv. exitu. Jiní využívají mimořádné situace na trhu, která jim umožňuje vyměnit na určitý čas svá eura do korun, koupit český dluhopis klidně i s nominálním výnosem mínus jedno procento, ale po převedení zpět do eur vybrat i tak kladný výnos," uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Vysoký zájem po českých krátkodobých dluhopisech i navzdory záporným výnosům potvrdily podle Dřímala výsledky dnešní aukce. Investoři chtěli nakoupit dluhopisy se splatností v roce 2019 za téměř 21 miliard korun. Průměrná výnos tohoto cenného papíru byl přitom mínus 0,56 procenta.

"Poptávka podle nás plynula prakticky výhradně od zahraničních spekulantů. Pro domácí investory jsou české státní dluhopisy neatraktivní. Další dva dluhopisy v aukci, které měly splatnosti v letech 2023 a 2030, dohromady přilákaly poptávku jen za 4,7 miliardy korun," upozornil.

Bankovní rada ČNB na konci září zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Rada zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

MF na finančních trzích prodávalo státní dluhopisy i se záporným výnosem koncem loňska i letos. Investoři tak v podstatě státu platí za to, že mu půjčují peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy