Výkupní cena vepřového masa spadla od léta o pětinu

ČTK ČTK
4. 12. 2014 17:11
Současná cena se pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů, říká ředitel svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě.
Kostelecké uzeniny
Kostelecké uzeniny | Foto: Jan Šilpoch

Praha - Výkupní ceny vepřového masa v Česku hlavně v důsledku zavedení ruského embarga na dovoz ze Západu klesly od léta zhruba o pětinu. Řekl to ředitel svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Aktuální výkupní cena se podle něho pohybuje hluboko pod výrobními náklady chovatelů. V souvislosti s poklesem farmářských cen mírně klesají i ceny v obchodech, protože přibývá slevových akcí. Pokles spotřebitelských cen ale není tak velký, jak by měl být, tvrdí chovatelé.

"Momentálně se už dostáváme pod nákladovou cenu v propočtu za celý rok," uvedl Stibal. Aktuální výkupní cena jatečných prasat činí zhruba 38 korun, výrobní náklady tuzemských chovatelů se pohybují v průměru kolem 42 korun.

Nejvíce platí Kostelecké uzeniny

Nejvíce v současné době platí podle Stibala chovatelům za vepřové největší tuzemský zpracovatel masa, Kostelecké uzeniny, které dávají za kilogram svým dodavatelům zhruba o dvě koruny více než ostatní zpracovatelé. "Abychom udrželi farmy, od nichž vykupujeme, v nějakém životaschopném stavu, nás stojí měsíčně asi deset milionů korun," uvedl generální ředitel firmy Jan Hanuš.

V rámci trendu zvyšujícího se zájmu o lokální potraviny si totiž firma v posledních letech zakládá na tom, že většina jejího masa pochází od místních dodavatelů. "Velcí hráči se tomu musí postavit," poznamenal. V opačném případě hrozí další snižování domácích chovů a pokles soběstačnosti země v nejoblíbenějším mase.

Dvojí ruský zákaz

Na konci ledna 2014 vyhlásilo Rusko vůči zemím Evropské unie kvůli prasečímu moru úplné embargo na dovoz prasat, vepřového a výrobků z něj. Tento zákaz na tuzemské chovatele propadem cen ještě příliš nedopadl. Ceny však výrazně klesly poté, co Rusko v reakci na předchozí sankce Západu zakázalo dovozy klíčových zemědělských a potravinářských komodit do země. Rusko se dlouhodobě podílelo na celkovém vývozu vepřového z Evropské unie zhruba 25 procenty a výpadkem takto významného odběratele vzniká na unijním trhu přetlak, který vede k propadu cen.

Podle Stibala na druhou stranu letos chovatelům nahrává meziročně levnější krmné obilí i vyšší dotace, jimiž se jim snaží v rámci svých možností pomoci stát. "Díky tomu si myslím, že i když bude letošní cena nižší než loňská, tak na tom chovy prasat budou plus mínus stejně," poznamenal. "Pokud by tohle nebylo, věřil bych tomu, že už by dnes některé chovy uvažovaly o tom, že budou omezovat stavy," dodal Stibal s tím, že rozhodující pro další vývoj tuzemských chovů bude vývoj v novém roce.

Podle serveru Kupi.cz, který se zabývá sledováním cen v obchodních řetězcích stoupl počet slevových akcí na vepřové maso v listopadu meziměsíčně o čtvrtinu na 156. Nejvyšší z dosavadního průběhu roku byl počet akcí i u šunek a salámů. Oproti říjnu vzrostl téměř o 60 na 567.

 

Právě se děje

Další zprávy