Jód není, hlásí lékárny po celém Česku. Proti radiaci ho však máme dost, říkají úřady

ada ada
23. 8. 2019 16:02
O jódových tabletách je teď v Evropě slyšet. Zatímco Rusové je začali v polovině léta skupovat po nepovedeném raketovém testu vojenského námořnictva, Němci si objednali 190 milionů tablet, kdyby je ohrozila jaderná nehoda. České úřady vzápětí potvrdily, že pro takový případ mají tablet v nouzových zásobách dostatek. V lékárnách však jód na běžnou léčbu chybí. Přípravek Jodid 100, který je často předepisovaný lidem s onemocněním štítné žlázy, ale i těhotným a kojícím ženám, má totiž dlouhodobý výpadek.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Jeho uživatelé proto volná balení shánějí "pod rukou", třeba skrze sociální sítě. "Nemá prosím doma někdo prášky Jodid? Jsem v sedmém měsíci a mám ho stále brát, ale je dlouhodobý výpadek." I takové příspěvky je možné vidět v mateřských diskuzích na českých sociálních sítích.

Přípravek na předpis Jodid 100 od německé firmy Merck, který obsahuje sto 100miligramových tablet jodidu draselného, se podle příbalového letáku mimo jiné používá "v rámci ochranných opatření při předcházení vzniku zvětšení štítné žlázy a poruch činnosti štítné žlázy, které vznikají při nedostatku jódu v potravě. Používá se ve všech věkových skupinách a zejména pak v těhotenství, v období kojení, u uměle živených kojenců (neobsahuje-li mléčná nebo další výživa dostatečný jodový přídavek) a během dospívání."

Česká endokrinologická společnost doporučuje suplementaci 100 mikrogramy jódu všem těhotným a kojícím ženám. Důvodem je podle lékařů jeho zvýšená potřeba v tomto období.

Jód chybí i v dalších zemích

Lékárny oslovené Aktuálně.cz dlouhodobý výpadek Jodidu 100 potvrdily. Nedostupný je i podle databáze Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

"Přerušení dodávek léčivého přípravku Jodid 100 nahlásil držitel rozhodnutí o registraci v letošním roce poprvé k 29. dubnu, a to z výrobních důvodů," potvrzuje pro Aktuálně.cz tisková mluvčí SÚKL Barbora Peterová. "Předpokládaný termín obnovení dodávek je v prosinci 2019. Dovoz cizojazyčné šarže bohužel není možný, neboť s přerušením dodávek se potýkají i další země v EU," vysvětluje Peterová.

Ošetřující lékař může podle SÚKL jako náhradu nedostupného hromadně vyráběného přípravku předepsat individuálně připravovaný léčivý přípravek, který je následně připraven pro daného pacienta z dostupných substancí přímo v lékárně. "V případě potřeby je také možné individuálně dovézt následující neregistrované léčivé přípravky: Jodid Ratiopharm nebo Hexal 100×100mcg," doplňuje Peterová. Lékař sice neregistrovaný přípravek - který je ovšem registrován v jiné zemi - předepsat může, ale na svou odpovědnost.

Podle farmaceutů lze ale jód u zdravých jedinců doplňovat i formou přírodních přípravků či multivitamínů, které jsou na trhu k dispozici.

V jódu není rozdíl

Jódu, který mimo jiné dokáže při zvýšené radiaci ochránit štítnou žlázu před rakovinou, má ale Česko v případě jaderné havárie podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové v zásobě dost a další nákup neplánuje. Obměna, která se provádí jednou za pět let, byla podle společnosti ČEZ provedena naposledy loni, kdy bylo nakoupeno milion tablet.

Jodid 100 se přitom oproti tomu "proti radiaci", který má v zásobě stát, z hlediska působení nijak neliší. "Jód je jen jeden, může se lišit pouze v obsaženém množství," uvedl pro Aktuálně.cz Jan Šaloun z Ústavu aplikované farmacie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Balení jodidu draselného, která nakoupila a distribuovala společnost ČEZ, lze v lékárně pořídit po čtyřech 65miligramových tabletách a stojí ke 40 korunám.

V lékárnách chybí desítky přípravků

Obecný nedostatek některých léků pro běžnou spotřebu je nicméně v Česku v poslední době realitou. Česká lékárnická komora pravidelně připravuje seznam léčiv, která v českých lékárnách reálně chybějí. Poslední aktualizovaný seznam, podle kterého chybí na trhu více než 100 přípravků, vydala v polovině července. Léky přitom podle komory nechyběly jen v menších lékárnách, ale pacienti je nesehnali ani v lékárnách nemocničních.

"Chybějící léky se nepředvídatelně střídají. Jejich horší dostupnost není výsadou Česka, s určitými komplikacemi se potýká třeba Polsko, Belgie či Švýcarsko. Většinu výpadků léků řeší lékárníci prostřednictvím generické substituce, velký problém ale nastává u těch léčivých přípravků, které nejsou nahraditelné, jako například Vigantol ve formě kapek či Dostinex," doplňuje prezident komory Lubomír Chudoba.

 

Právě se děje

Další zprávy