Vyhráli jste iPhone, stačí zaplatit korunu. Na klienty e-shopu Alza útočí podvodníci

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
18. 10. 2019 11:57
Podvodníci rozesílají SMS zprávy s oznámením o výhře v největším tuzemském internetovém obchodě Alza.cz. Pro výhru, jako je například chytrý telefon od společnosti Apple, stačí údajně zaplatit manipulační poplatek ve výši jedné koruny. Prodejce elektroniky kvůli podvodům připravuje trestní oznámení.

"Snazime se s vámi spojit ohledne vasi vyhry z vyrocniho losovani Alza ze dne 3. rijna. Ceka se na potvrzeni." Informuje SMS zpráva, která se šíří Českem. Následuje po ní ještě internetový odkaz, kde může "výherce" zjistit více informací.

Alza.cz ovšem své zákazníky varuje, že SMS zpráva není pravá. Na internetových stránkách doslova uvádí: "Vážení zákazníci, rádi bychom Vás varovali před podvodnou SMS, která informuje o losování výhry. Tato SMS není zasílána společností Alza.cz. Prosíme, na tuto SMS nereagujte."

"Mohu potvrdit, že včera nás kontaktovalo několik stovek zákazníků z celého Česka s tím, že dostali podvodnou SMS, která avizuje výhru v souvislosti s výročním losováním. V rámci tohoto podvodu bylo zneužito dobré jméno společnosti Alza.cz," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí internetového prodejce Patricie Šedivá.

Dodala ještě, že vedle varování na internetových stránkách a sociálních sítích informoval obchod také mobilní operátory a nyní připravuje trestní oznámení.

Pokud příjemce zprávy na odkaz klikne, dostane se na podvodné stránky, kde pro výhru musí pomocí platební karty zaplatit manipulační poplatek 1 Kč. Tím ovšem podvodníkům předá informace o své kartě a riskuje tak, že přijde o peníze na účtě. Nejlepším řešení, které radí i sama Alza.cz, je přijatou zprávu ignorovat a raději rovnou smazat.

"Ačkoli zákazníky aktivně upozorňujeme, tyto případy se množí - s rozšiřováním technologií se s tímto jevem budeme patrně setkávat častěji a boj bude čím dál složitější," dodala Šedivá.

Není to poprvé, co se podvodníci vydávají za Alzu. Před rokem se snažili z lidí vylákat čísla platebních karet, když je informovali o výhře nového iPhonu X v hodnotě více než 30 tisíc korun. Pro získání telefonu stačilo podle podvodníků také zaplatit manipulační poplatek 1 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy