Vydělá vaše žena víc? Pak je analytička nebo správcová

ČTK ČTK
20. 8. 2013 13:17
Platové rozdíly mezi muži a ženami se v Česku za poslední rok mírně snížily
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Platové rozdíly mezi muži a ženami se v Česku za poslední rok mírně snížily. Zatímco loni byl průměrný plat muže o 31,4 procenta vyšší než průměrný plat ženy, letos je rozdíl 28,8 procenta. Vyplývá to z analýzy serveru Platy.cz.

Existují ale i výjimky, kde si ženy vydělají víc. Dva příklady: Nejlépe placeným zaměstnáním, v němž ženy předčí muže, je finanční analytik. Průměrný ženský plat tam dosahuje 40.857 korun, což je 102 procent průměrného platu muže na stejné pozici. Nejvyšší rozdíl ve prospěch žen služba eviduje v případě pozice správce budov, kde ženy berou v průměru o devět procent více než muži.

Finanční manažer vs. finanční manažerka

Naopak nejvyšší poměr průměrných platů ve prospěch mužů je 145 procent. Jde o pozici provozní manažer, kde muži berou v průměru 47.406 Kč, zatímco ženy 32.766 korun. Nejvyšší rozdíl mezi průměrným mužským a ženským platem (16.940 Kč) ve prospěch mužů je na pozici finančního manažera.

Existují ale i pozice, na kterých není možné spolehlivě vypočítat průměrný plat pro obě pohlaví, protože žen či mužů v nich pracuje příliš málo. Zde se jasně projevuje výrazná dominance mužů ve vysokopříjmových skupinách.

"Výrazné rozdíly mezi mužskými a ženskými platy jsou vidět na obou koncích platové škály," uvedl analytik služby Platy.cz, Zdeněk Němec. U vysokopříjmových profesí jde převážně o vrcholový management, doplněný špičkově placenými odborníky v tradičně mužských oborech, jako je IT architekt nebo pilot. V oblasti nízkopříjmových pozic pak naopak převažují ty, které jsou zastávané především ženami, jako je uklízečka, pomocný kuchař nebo šička.

Platy.cz je služba, která uživatelům dovoluje bezplatně a anonymně porovnat výši aktuální mzdy i benefitů v rámci pozice, regionu nebo praxe. Obsahuje údaje o více než 65.000 respondentech a 400 pozicích ve 39 pracovních oblastech.

 

Právě se děje

Další zprávy