Výroba elektřiny v Temelíně se opět nerozjede. Tentokrát za to mohou parní ucpávky na turbíně

ČTK ČTK
27. 9. 2016 10:06
Odstávka druhého bloku se prodlouží zhruba o čtrnáct dnů. Není to poprvé, co se odstávka na druhém výrobním bloku prodloužila. Mimo provoz tak stále zůstává celá elektrárna, protože i na prvním bloku je odstávka.
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Reuters

Temelín – Odstávka druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín se o několik dní prodlouží. Způsobila to změna nastavení parních ucpávek na turbíně. Kvůli tomu nezačne druhý temelínský blok vyrábět elektřinu v původně plánovaném termínu na začátku října, ale stane se tak přibližně o dva týdny později. V úterý to řekl mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták.

Mimo provoz tak stále zůstává celá elektrárna, protože na prvním temelínském bloku začala plánovaná odstávka před pěti týdny.

Není to poprvé, co se odstávka na druhém výrobním bloku prodloužila. Ten začal krátce vyrábět energii v úvodu září, ale po pár desítkách hodin musel kvůli úpravě těsnících olejových vložek v ložiskových stojanech turbíny opět produkci přerušit.

"Dodavatel zvětšil vůli o 0,3 milimetru. Pro provedení prací jsme museli olejové vložky demontovat a odvézt k výrobci do Plzně. Svým způsobem je to ukázka toho, jak o provozu dvoutisícitunového zařízení rozhodují desetiny milimetrů. Jinak než při spouštění se ale některé věci odzkoušet nedají," řekl Sviták.

Podobná situace nastala i v případě tří parních ucpávek na turbíně. I zde energetici během dodatečných kontrol zjistili, že potřebují upravit jejich nastavení. A stejně jako olejové vložky musely i těsnicí břity parních ucpávek na přenastavení do Plzně. "V podstatě jde o podobnou věc s tím, že jedny ucpávky zabraňují úniku oleje, druhé úniku páry," uvedl Sviták.

Kromě toho temelínští technici upraví část systému drenáže a odluhů nejaderné části parogenerátorů. "S ohledem na stísněný prostor je komplikovaný především přístup k zařízení," řekl mluvčí.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,025 miliard kilowatthodin elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy