Absurditu roku vymyslel Babiš. Projděte si výsledky podnikatelské ankety

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2016 11:30
Vítězem ankety Absurdita roku 2016 se stala povinnost podávat takzvaná kontrolní hlášení. Soutěž chce upozornit na byrokracii, která zbytečně komplikuje podnikání.
Úřad. Ilustrační foto.
Úřad. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Anketu Absurdita roku 2016 vyhrála povinnost podávat takzvaná kontrolní hlášení, kterou od letošního roku prosadil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Rozhodla o tom veřejnost v internetovém hlasování. 

Prvenství si zasloužila za často sporné postupy úřadů, pokuty za systémové chyby a to, že tato novinka nic nenahrazuje, nezlepšuje a jen přidělává další zbytečnou práci.

"Kontrolních hlášení se nevzdáme, věříme mu," reagoval ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Za nesmysl považuje to, co neplní svůj účel. Ale kontrolní hlášení jsou podle něj potřebná pro boj s daňovými úniky. Žádné výraznější změny proto jeho útvar nyní nepřipravuje.

Anketa je součástí podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2016 a Česká spořitelna Živnostník roku 2016. Má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům.

 

Právě se děje

Další zprávy