Žluté vesty chtějí ochromit banky. Vyzývají příznivce, aby z nich vybrali své úspory

Jan Prokeš Jan Prokeš
11. 1. 2019 11:36
Aktivisté z hnutí žlutých vest vyzývají své příznivce k "runu na banky". Tím, že Francouzi vyberou peníze ze svých bankovních účtů, prý dají najevo svou nespokojenost s vládou lépe než demonstracemi.
Foto: Reuters

"Hodláme si vzít svůj chléb zpět… Vyděláváte peníze z našeho těsta a my už toho máme dost," prohlásil ve svém videopříspěvku jeden z protestujících Maxime Nicolle. Celou akci nazval "referendem o výběrčích daní".

"Run na banky" má podle aktivistů zesílit tlak na vládu, aby brala větší ohledy na potřeby svých občanů. Hromadné výběry vkladů mohou totiž dostat do problémů i naprosto zdravou banku. Finanční instituce ve svých rezervách drží jen část vkladů a nikdy je tak nemohou vyplatit všechny najednou.

Hnutí žlutých vest ve Francii protestuje už od 17. listopadu loňského roku. Původně vzniklo kvůli odporu proti zdražování pohonných hmot. Stát v tomto bodě protestujícím ustoupil a plánované zvýšení daně z pohonných hmot odložil o půl roku. Protesty však pokračují i nadále, aktivistům vadí vysoké životní náklady, požadují také odstoupení prezidenta Emmanuela Macrona.

Francouzský premiér Édouard Philippe mezitím oznámil, že vláda hodlá od příštího týdne s protestujícími jednat ve všech francouzských regionech. "Chceme, aby debata byla bohatá, nestranná a plodná," řekl ve středu premiér. Hlavními tématy diskuse mají podle něj být zejména změna klimatu, daně či veřejné služby.

Prezident Macron zase nedávno přijal několik opatření včetně zvýšení minimální mzdy. Tyto ústupky žlutým vestám budou rozpočet stát zhruba deset miliard eur.

Emmanuel Macron se vyjádřil k událostem ve Francii | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy