Elektroauta i sdílené jízdy: Volkswagen vyzkouší na řeckém ostrově zelenější dopravu

ČTK ČTK
5. 11. 2020 9:50
Německá automobilka Volkswagen dodá elektrické vozy, nabíjecí stanice a zřídí služby sdílení jízd na malém řeckém ostrově Astypalaia. Atény hledají způsob, jak přejít na zelenější dopravní systém, napsala agentura Reuters. Šéf německého koncernu Herbert Diess a náměstek řeckého ministra zahraničí ve středu virtuálně podepsali memorandum o porozumění.
Volkswagen - ilustrační foto.
Volkswagen - ilustrační foto. | Foto: iStock

Řecko se dlouho energeticky opírá o uhlí, ale premiér Kyriakos Mitsotakis přislíbil, že zemi od fosilních paliv odkloní a podpoří užívání obnovitelných zdrojů energie.

"V partnerství silně věřím. Vlády všechno zajistit nedokážou a soukromý sektor nedokáže odpovědět na všechny otázky," řekl Mytsotakis, který se virtuální události zúčastnil.

Úvodní část projektu na ostrově v Egejském moře, na němž žije 1300 obyvatel, má trvat šest let. Ostrov Astypalaia je oblíbeným cílem turistů. Veřejná doprava zde nyní funguje jen omezeně: zajišťují ji dva autobusy. Poptávku po energii zcela pokrývají fosilní paliva.

Součástí projektu je částečná přeměna místních půjčoven vozidel na službu sdílení jízd nabízející elektrická auta a skútry. Na elektrický pohon přejdou vozové parky veřejného i soukromého sektoru.

Celkem se plánuje nahrazení 1500 aut se spalovacím motorem tisícovkou vozů na elektrický pohon. Volkswagen na ostrově rozmístí kolem 230 soukromých a několik veřejných nabíjecích stanic.

"Naším dlouhodobým cílem je klimaticky neutrální mobilita pro každého," řekl Diess. "Projekt na ostrově Astypalaia ukáže, jak tuto vizi naplnit už dnes," dodal. O finanční stránce dohody zúčastněné strany neinformovaly.

Video: Elon Musk a šéf VW Herbert Diess se spolu projeli v elektromobilu Volkswagen ID.3

Elon Musk a šéf VW Herbert Diess se spolu projeli v elektromobilu Volkswagen ID.3. | Video: Linkedin/Herbert Diess
 

Právě se děje

Další zprávy