Stát dopočítal, kolik od ledna přidá důchodcům. K "bonusu" přibudou další stokoruny

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
9. 9. 2021 12:27
Všichni důchodci v Česku by si od ledna mohli polepšit minimálně o 650 korun. Další navýšení pak bude záviset na jejich odpracované době a výši odvodů. Průměrná penze by se měla zvednout celkem o 805 korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Navýšení penzí bude o pár korun vyšší, než se očekávalo. Podle dřívějších odhadů ministerstev práce a financí měla starobní penze růst podle zákonných pravidel o 458 korun. Nyní resort práce uvedl, že se zákonná valorizace u průměrné penze dostala na 505 korun. 

Ke svému zákonnému přidání všichni důchodci a důchodkyně dostanou měsíčně ještě navíc mimořádné navýšení 300 korun. 

Letos v lednu dostali penzisté přidáno díky valorizaci v průměru 839 korun. „Tentokrát je zákonná valorizace nižší, než byla v předchozích letech. Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí. Už proto jsem ráda za to, že se mi podařilo prosadit mimořádné navýšení o 300 korun,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). 

Důchody budou po zvýšení dosahovat v průměru 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. „Tento poměr se postupně zvyšuje, aktuálně o 1,6 procentního bodu, ale stále je nízký,“ uvedla Jana Maláčová.

V průměru důchody od začátku nového roku vzrostou o 5,2 procenta, což po očištění od inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodů o 3,2 procenta.

Konkrétní nový důchod se bude vypočítávat tak, že se k jeho solidární složce základní výměry připočte 350 Kč, přičemž základní výměra penzí po novém roce vzroste na 3900 korun. K zásluhové části procentní výměry se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Mimořádné přidání ministerstvo zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

 

Právě se děje

Další zprávy