Tisíce TV obrazovek o půlnoci zhasly. Vše o přechodu k DVB-T2 v otázkách a odpovědích

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
Aktualizováno 28. 11. 2019 6:54
Od středy nebudou moci obyvatelé Prahy a středních Čech naladit televizní vysílání v končícím formátu DVB-T. Důvodem je přechod na nový formát DVB-T2. Aktuálně.cz přináší odpovědi na nejčastější otázky k přechodu na nové vysílání, včetně možnosti ověřit si, zda vaše stávající televize nový formát podporuje.
Foto: T-mobile

Co je DVB-T2?

Od noci ze středy na čtvrtek 28. listopadu mohou mít televizní diváci problém naladit svůj oblíbený kanál. Česko totiž definitivně přechází na nový typ digitálního televizního vysílání DVB-T2.

Pokud divák nechce přecházet na alternativní způsoby sledování televize a připlácet si za internetové, satelitní nebo kabelové vysílání a zároveň vlastní starší televizor, čekají ho tak velké změny.

Aby divák dál mohl sledovat klasické digitální vysílání, které je v Česku šířeno pomocí pozemních vysílačů, musí být schopen přijímat moderní DVB-T2 vysílání.

Standard DVB-T2 je v praxi úspornější formát zemského televizního vysílání, který je v Evropě zaváděn. Díky němu je možné umístit více televizních programů ve vysoké kvalitě i s menším počtem frekvencí.

 

Právě se děje

Další zprávy