Vraťte firmu do tendru, nakázal ŘSD antimonopolní úřad

ČTK ČTK
2. 2. 2015 9:47
Ředitelství silnic a dálnic chybovalo v tendru na archeologický průzkum, který bude předcházet stavbě dálnice D11 u Hradec Králové.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Ředitelství silnic a dálnic ČR chybovalo v tendru, v němž hledalo firmu na archeologický průzkum, který bude předcházet stavbě části dálnice D11 u Hradec Králové. Jednu z firem vyloučilo neoprávněně. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ji vrátil do soutěže o zakázku.

ÚOHS se tendrem s předpokládanou hodnotou kolem 20 milionů korun bez DPH zabýval na základě podnětu původně vyloučené společnosti ZIP o.p.s. Ta chtěla část služeb zajistit subdodavatelsky. ŘSD ji za to vyloučilo. Podle ÚOHS ale nabídka společnosti byla v pořádku.

ŘSD nyní musí nabídky firem posoudit znovu včetně původně vyloučené firmy ZIP. O zakázku se ucházely tři společnosti. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, ŘSD se proti němu neodvolalo. Rozhodnutí se týká zhruba dvoukilometrového úseku u Hradce Králové, konkrétně kilometrů 89 až 90,8 trasy D11.

U Hradce Králové začala dostavba znovu loni v červenci. Stavební práce za 1,1 miliardy korun by měly být dokončené v srpnu 2017. Stavba dálnice před Hradcem Králové stála od roku 2006 kvůli nevykoupeným pozemkům, návrat stavbařů zdržela i jednání se stavební firmou.

Dálnice nyní končí před Hradcem Králové a motoristé z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či před provizorní sjezd u Libišan. Dostavbou dálnice se významně uleví Novému Městu u Chlumce nad Cidlinou na silnici I/11, přes které jezdí významná část kamionů na tranzitní trase Náchod - Praha.

Dálnice D11 se staví od roku 1978, podle plánů by měla komunikace pokračovat přes Jaroměř k polským hranicím. Do Jaroměře silnice povede v dálniční kategorii jako D11 a dále jako rychlostní silnice R11. V Královci u Trutnova se napojí na připravovanou polskou silnici S3.

 

Právě se děje

Další zprávy