Volných míst je nejvíce od října 2008, hlásí úřady práce. Nezaměstnanost klesá

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 8. 3. 2016 9:24
Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé 114 826 volných pracovních míst, což je téměř o 46 tisíc více než před rokem. Česká nezaměstnanost je druhá nejnižší v Evropské unii.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Ke konci letošního února evidovaly úřady práce 461 254 uchazečů o zaměstnání. To je o 6149 méně než v lednu a o 86 863 méně než v únoru 2015. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání, bylo letos v únoru 443 566.

Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé 114 826 volných pracovních míst, což je téměř o 46 tisíc více než před rokem.

Podíl nezaměstnaných osob klesl v únoru na 6,3 procenta z lednových 6,4 procenta, před rokem dosahoval 7,5 procenta. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Čtyři uchazeči na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadají v současné době v průměru čtyři uchazeči, zatímco před rokem jich bylo osm. Nejhorší situace je nyní v okresech Karviná (20,5 uchazeče na jedno místo), Ústí nad Labem (15), Chomutov (14,5), Most a Bruntál (shodně 11,7), Hodonín (11,1), Znojmo (10,9) a Jeseník (10).

Nezaměstnanost v únoru 2016
Nezaměstnanost v únoru 2016 | Foto: Úřad práce ČR

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru v okresech Most (11,5 %), Bruntál (11,4 %), Karviná (11 %), Ústí nad Labem (10,4 %), Ostrava-město (10,1 %), Jeseník, Znojmo (shodně 10 %) a Chomutov (9,6 %). Naopak nejlépe jsou na tom okresy Praha-východ (2,6 %), Rychnov nad Kněžnou (2,8 %), Mladá Boleslav (3,4 %), Rokycany (3,6 %), Praha-západ (3,7 %), Benešov (3,9 %), Jičín (4,1 %), Praha, Plzeň-jih a Plzeň-město (shodně 4,2 %).

Déle než rok jsou bez práce dvě pětiny (přesně 40 procent) nezaměstnaných.

Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok 26,1 procenta uchazečů o zaměstnání.

Na konci února evidovaly úřady práce 20 708 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,5 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí zhruba polovinou (48,9 procenta).

Osoby se zdravotním postižením tvoří 12,9 procenta nezaměstnaných.

Nezaměstnaných nad 50 let stále přibývá

Průměrný věk nezaměstnaných činil v únoru 41,6 roku. Lidé nad 50 let tvořili 31,7 procenta z celkového počtu uchazečů. "Jejich podíl stále roste. Mimo jiné i kvůli předsudkům a obavám zaměstnavatelů, že se starší ročníky hůře učí novým věcem, adaptují se na změny, jsou pomalejší a nezvládnou udržet krok s technologickým vývojem. Uchazeči si navíc mnohdy nevěří a zbytečně se podceňují," říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

V evidenci byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení.

Dále hledali kuchaře (kromě šéfkuchařů), pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, prodavače, uklízeče, číšníky a servírky, pekaře, zdravotnický personál, šičky, učitele, prodavače vstupenek, obchodní zástupce, pracovníky v administrativě, pojišťovnictví, realitách, finančnictví a informačních službách, operátory call center nebo vychovatele ve školách v přírodě. „Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí,“ upřesňuje Beránková.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory – například svářeč, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, seřizovač, nástrojář, soustružník, mechanik či obsluha CNC strojů. „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance,“ dodává mluvčí.

Druhá nejnižší v EU

Česká nezaměstnanost je druhá nejnižší v Evropské unii. Podle jednotné metodiky Eurostatu dosahovala v lednu 4,5 procenta. Lépe na tom bylo jen Německo s 4,3 procenta. Následují Malta, Velká Británie (shodně 5,1 procenta), Lucembursko (5,8 procenta), Dánsko a Rakousko (shodně 5,9 procenta).

Nejvyšší nezaměstnanost v EU je naopak v Řecku (24,6 procenta v listopadu), Španělsku (20,5 procenta) a Chorvatsku (16,4 procenta).

„Za příznivý vývoj na českém trhu práce vděčíme především silnému ekonomickému růstu, který je rozložen napříč celou ekonomikou,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek. „Nicméně hlavní zásluhu na snižování nezaměstnanosti má především průmysl a služby, které v době konjunktury nabírají nové zaměstnance. Situace se dostává dokonce už tak daleko, že stále více podniků v průmyslu považuje nedostatek zaměstnanců za překážku pro jejich další expanzi,“ dodává.

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta očekává, že stále menší nabídka dostupných uchazečů a na druhé straně zvyšující se počet nabízených volných pracovních míst letos urychlí růst mezd. „Inflace však navzdory této skutečnosti zůstane velmi pravděpodobně pod dvouprocentním cílem České národní banky až do konce letošního roku,“ domnívá se.

„V oborech, kde je velký nedostatek uchazečů, si mohou lidé dovolit říct o vyšší plat více než kdykoli dříve,“ potvrzuje Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. „Naproti tomu stojí efekt nedostatku uchazečů. Řada firem se trápí s nedostatkem lidí, kteří by měli potřebné zkušenosti a dovednosti. To do budoucna může být velkou brzdou pro růst ekonomiky, která sice bude chtít růst, ale nebude na to dostatek lidí,“ říká Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy