Na tuhle práci už Češi došli. Nový žebříček profesí, které firmy nejvíc shánějí

Sandro Elčić
11. 1. 2018 5:30
Zaměstnavatelé hledají především dělníky, řidiče, kováře, svářeče nebo kuchaře, podle analytiků však dostatečně nezvyšují mzdy.
Hledají další (ilustrační foto).
Hledají další (ilustrační foto). | Foto: Shutterstock

Praha - Počet volných míst nahlášených zaměstnavateli na úřadech práce stoupl ke konci loňského roku na rekordních 216 tisíc. Firmy shánějí pracovníky čím dál hůř - v posledních dnech to pocítili například i cestující v pražských autobusech nebo tramvajích.

Struktura míst, na nichž Češi pracovat nechtějí nebo na ně není dostatek kvalifikovaných zaměstnanců, se dlouhodobě nemění.

Nedostatek zaměstnanců nejvíce postihuje výrobce, kteří mají problém obsadit montážní a řemeslnické pozice. Na konci roku 2017 byl podle Úřadu práce ČR největší zájem o montážní dělníky, pomocné pracovníky, řidiče, kováře, nástrojaře, uklízeče, řemeslníky ve stavebnictví, svářeče či kuchaře.

Nejvíce nabízená místa na úřadech práce k 31. prosinci 2017:

Montážní dělníci výrobků a zařízení 23 897
Pomocní pracovníci ve výrobě 15 105
Pomocní pracovníci v oblasti těžby a stavebnictví 14 929
Řidiči nákladních automobilů, autobusů a tramvají 10 624
Kováři, nástrojaři a příbuzní pracovníci 10 040
Uklízeči a pomocníci   8 013
Řemeslníci, kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby   7 181
Slévači, svářeči a příbuzní pracovníci   7 014
Obsluha pojízdných zařízení   6 546
Kuchaři (kromě šéfkuchařů), pomocní kuchaři   5 903
Pracovníci v oblasti ochrany a ostrahy   5 587
Obsluha strojů na výrobu, zpracování výrobků z pryže, plastu   4 365
Pomocní pracovníci v dopravě a skladování   4 020
Pomocní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství   4 012
Provozovatelé maloob. a velkoob. prodejen, prodavači apod.   3 569
Analytici a vývojáři softwaru a počítačových aplikací   3 557
Ostatní obsluha stacionárních strojů a zařízení   3 001
Číšníci, servírky a barmani   2 982

V celé republice s výjimkou Prahy shání nejvíce zaměstnanců zpracovatelský průmysl. V hlavním městě žebříčku vévodí stavebnictví.

"V technických oborech je extrémní nedostatek zaměstnanců, který Česká republika bude muset řešit dovozem kvalifikované pracovní síly z kulturně příbuzných zemí," říká hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Například u řidičů však podle Tomáše Bicery, ředitele Institutu silniční dopravy Česmad Bohemia, zahraniční pracovníci situaci nevyřeší. "Celý postup vedoucí k zaměstnání cizinců je příliš zdlouhavý, finančně náročný a počty cizinců nejsou natolik vysoké, aby dokázaly nedostatek českých pracovníků adekvátně řešit," říká Bicera.

Aby mohly zaměstnat cizince, musí firmy nejprve nabídnout pozici prostřednictvím úřadu práce, a teprve pokud se ji nepodaří za 30 dnů obsadit Čechem nebo jiným občanem EU, mohou na ni přijmout občany třetích zemí.

Na jedno volné pracovní místo vycházelo v závěru roku v průměru 1,3 uchazeče, v jednotlivých okresech je ale tento poměr značně rozdílný. V Karviné se například o jedno volné místo uchází více než osm nezaměstnaných a v Jeseníku nebo Ústí nad Labem okolo šesti. V Praze, Pardubicích či Mladé Boleslavi se přitom toto číslo blíží nule.

Okres Volná pracovní místa Počet uchazečů na místo
Praha 42 380 0,5
Pardubice 12 010 0,3
Praha-východ   7 133 0,2
Brno-město   6 336 2,1
Plzeň-město   6 288 0,5
Ostrava-město   5 355 3
Liberec   4 702 1,1
Brno-venkov   4 632 1
Mladá Boleslav   4 446 0,4
Ústí nad Orlicí   3 954 0,6

Zdroj tabulek: Integrovaný portál MPSV, stav k 31. prosinci 2017

V evidenci úřadů práce nicméně stále zůstává více než 280 tisíc oficiálních uchazečů o zaměstnání.

Několik měsíců trvající výzkum ČSOB poukazuje na fakt, že firmy v nejhůře obsazovaných profesích nepřistupují k dostatečně razantnímu zvyšování mezd.

"Je překvapivé, že nabídku zaměstnavatelé příliš nevylepšují, ačkoliv počet volných míst roste. Zvýšení nabízené mzdy u montážního dělníka bylo za celý loňský rok jen symbolických 500 korun," komentuje zjištění analytik ČSOB Petr Dufek.

Z průzkumu mezi zaměstnavateli, který prováděla personální společnost Grafton Recruitment, přitom vyplývá, že letos mzdy budou růst napříč celou ČR ještě pomaleji než loni. Firmy prý budou lákat spíše na pracovní benefity.

V tomto týdnu oznámily zvyšování mezd některé dopravní firmy. Mezi nimi je i Letiště Praha, které nabírá například letecké mechaniky, nebo dopravce AWT, který zase hledá strojvedoucí, vozmistry a řidiče. Podle Tomáše Bicery z Česmadu však i přes růst mezd nových řidičů nebude dostatek na to, aby dorovnali počty odcházejících.

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček upozorňuje, že zvyšování mezd může vyústit v nahrazování lidí stroji. "Stále dražší lidská práce vede firmy k automatizaci výroby, což bude vytlačovat méně kvalifikované zaměstnance z trhu práce," upozorňuje Křeček.

Před negativními důsledky růstu mezd varuje i Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus: "Silný tlak na růst mezd není ani ve střednědobé perspektivě udržitelný. To proto, že produktivita práce roste pomaleji. Právě nesoulad mezi růstem mezd a růstem produktivity se dříve či později stane zdrojem cyklického útlumu tuzemské ekonomiky," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy