Volná pracovní místa nikdo neobsadí. Nejsou atraktivní a platy rostou málo, říkají analytici

Alice Stejskalová Alice Stejskalová
20. 7. 2017 9:12
Zatímco nabídka volných míst se permanentně rozšiřuje, jejich atraktivita až na výjimky neroste. V Praze vedou v rámci desítky nejžádanějších profesí z hlediska mezd IT pracovníci, ve většině ostatních krajů jsou to řidiči. Mezi regiony sice existují mzdové rozdíly, podle analytika ČSOB Petra Báči však nestačí k tomu, aby se lidé za prací stěhovali.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Foter.com / Thomas Hawk

Praha - Přestože nezaměstnanost v Česku díky rostoucí ekonomice stále klesá, volných míst stále přibývá. Na konci června nabízely úřady práce dosud rekordní počet 183 tisíc volných míst. Jejich struktura se však nemění a třetina míst zůstává už půl roku neobsazena. Ukázala to osmiměsíční studie analytiků ČSOB.

"Zatímco nabídka volných míst se permanentně rozšiřuje, jejich atraktivita až na výjimky neroste. Nabízené mzdy jsou velmi často blízko minima. Firmy tak často nedokážou pružně reagovat na situaci na trhu práce," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Zatímco za první pololetí se nabídka firem rozrostla téměř o 51 tisíc pozic, nabízená mzda stoupla jen o několik málo stokorun. Konkrétně u dvou nejvíce hledaných profesí - pro zjednodušení kvalifikovaných a nekvalifikovaných dělníků - šlo o méně než tříprocentní zvýšení, tedy o 300 až 400 korun měsíčně.

V podmínkách akutního nedostatku zaměstnanců rozhodně nejde o žádný velký skok směrem ke zvýšení atraktivity nabízené práce, uvádějí analytici. Dodávají ale, že jde pouze o jeden dílčí pohled, který nemůže podchytit případné další zatraktivnění mimo mzdu, například různé benefity.

Zatímco v Praze vedou v rámci desítky nejžádanějších profesí z hlediska mezd IT pracovníci, ve většině ostatních krajů jsou to řidiči.

Nejčastěji nabízená místa:

Profese Počet volných míst
Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci 44 347
Obsluha strojů a zařízení, montéři 41 111
Řemeslníci a opraváři 37 655
Pomocní pracovníci v oblasti těžby, stavebnictví, výroby 28 669
Pracovníci ve službách a prodeji 25 149
Kovodělníci, strojírenští dělníci a pracovníci 17 495
Řidiči a obsluha pojízdných zařízení 15 649
Specialisté 13 624
Montážní dělníci výrobků a zařízení 13 527
Techničtí a odborní pracovníci 12 233

Zdroj: Integrovaný portál MPSV

Mezi regiony sice existují mzdové rozdíly, podle analytika ČSOB Petra Báči však nestačí k tomu, aby se lidé za prací stěhovali. V řadě případů sice platí, že nejvyšší odměny jsou v Praze (zejména v oblasti informačních technologií), ale například u pomocných dělnických profesí mzdy v Praze silně zaostávají. Analytici to vysvětlují i vyšší koncentrací zahraničních dělníků. Mimochodem právě zveřejnění inzerátu přes úřad práce a nezájem Čechů je podmínkou k tomu, aby firma mohla zaměstnat cizince.

"Zaměstnavatelé měli v červnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, svářeče, řezače plamenem a páječe, pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur nebo nástrojáře," říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

České ekonomice se zatím velmi daří, nedostatek lidí a nízká produktivita práce představuje pro zpracovatelský průmysl značnou brzdu. "Pomohlo by zefektivnění a zautomatizování výroby ve výrobních podnicích, což by zvýšilo zásobu pracovní síly," tvrdí ekonom Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Podle něho by pomohlo i zjednodušení podmínek dovozu a zapojení pracovníků ze zemí EU. V neposlední řadě by se mělo vzchopit i školství. "Předně by měl být kladen větší důraz na podporu technického vzdělávání. To je ovšem během na dlouhou trať," dodává.

Také během předkrizového růstu v roce 2007 chyběli firmám pracovníci a nezaměstnanost klesla na rekordní minima. Problém následně "vyřešila" krize a několikaletá stagnace ekonomiky. Hrozí nyní podobný obrat?

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek tak razantní změnu neočekává. "Mimo jiné i kvůli demografickým faktorům. Trh práce opouští silná poválečná generace, a naopak na něj přichází slabší populační ročníky druhé poloviny 90. let," vysvětluje. Nicméně recesi připouští, a to kolem roku 2019.

"Prostor pro další pokles nezaměstnanosti začíná být limitovaný, tempo poklesu nezaměstnaných bude zpomalovat. Důsledkem bude pokračující sílící tlak na růst nominálních mezd. Při stávající i očekávané inflaci těsně nad cílem ČNB svižně porostou i reálné mzdy," dodává Vejmělek.

 

Právě se děje

Další zprávy