Volkswagen v pololetí dosáhl rekordního zisku, Škodovce se tolik nedařilo

ČTK ČTK
1. 8. 2018 9:30
Automobilka Volkswagen zvýšila za první pololetí meziroční provozní zisk o téměř 10 miliard eur. Škodovce zisk naopak klesl o 4,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Volkswagen

Wolfsburg - Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním pololetí meziročně zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek téměř o deset procent na rekordních 9,8 miliardy eur (zhruba 251 miliard korun).

V samotném druhém čtvrtletí se provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek zvýšil dokonce o 23 procent na 5,58 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 4,98 miliardy eur.

Automobilka nicméně upozornila, že ve druhém čtvrtletí zaúčtovala mimořádné náklady 1,6 miliardy eur související s řešením emisního skandálu. Po zahrnutí mimořádných nákladů provozní zisk ve čtvrtletí klesl o 13 procent na 3,95 miliardy eur.

Mladoboleslavské Škodě Auto, která patří do skupiny Volkswagen, v prvním pololetí provozní zisk klesl meziročně o 4,5 procenta na 821 milionů eur (21 miliard korun). Negativní vliv na výsledek měly směnné kurzy a vyšší náklady na nové výrobky, pozitivně se naopak projevila optimalizace nákladů a zvýšení objemu prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy