Volkswagen odškodní zákazníky kvůli chybné spotřebě, zaplatí skoro 100 milionů dolarů

ČTK ČTK
30. 8. 2019 23:51
Německý automobilový koncern Volkswagen podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) zhruba u 98 000 vozů ve Spojených státech uváděl chybné údaje o spotřebě. Firma se dohodla, že na odškodnění zákazníků vynaloží 96,5 milionu dolarů (2,3 miliardy Kč). Informuje o tom agentura Reuters.
Ilustrační.
Ilustrační. | Foto: Reuters

Údaj o spotřebě bude upraven směrem dolů o zhruba jednu míli na galon (0,4 kilometru na litr). Revize se týká automobilů koncernových značek VW, Audi, Porsche a Bentley. Firma vyplatí majitelům vozů částku v rozmezí od 5,4 do 24,3 dolaru za každý měsíc vlastnictví, napsala agentura AP.

"Volkswagen je odhodlán poskytovat zákazníkům transparentní údaje o spotřebě paliva," uvedl mluvčí podniku Pietro Zollino. Firma rovněž upozornila, že dohoda o odškodnění zákazníků odvrací nejistotu vleklého soudního řízení a nezahrnuje žádné přiznání zodpovědnosti či pochybení Volkswagenu.

Kauza se týká softwaru, který v některých případech snižuje spotřebu benzinových vozů při emisních testech, ale nikoliv při běžném provozu. EPA používání tohoto softwaru odhalila v rámci vyšetřování manipulace s emisemi u naftových vozů společnosti Volkswagen.

Automobilka v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznala, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál již automobilku stál desítky miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy