Volkswagen má další problém. Evropský úřad zkoumá, jak automobilka použila peníze od EU

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 12. 2015 14:34
Evropský úřad pro boj proti podvodům zkoumá, zda firma nezískala neoprávněně úvěry od Evropské investiční banky a zda nepoužila k nesprávným účelům peníze od Evropské unie určené na vývoj a výzkum. Evropská investiční banka od roku 1990 poskytla Volkswagenu výhodné půjčky v objemu kolem 4,6 miliardy eur (124 miliard korun).
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) zahájil vyšetřování německé automobilky Volkswagen, která se potýká se skandálem kolem zkreslování testů emisí. Podle zdrojů agentury DPA úřad zkoumá, zda firma nezískala neoprávněně úvěry od Evropské investiční banky (EIB) a zda peníze od Evropské unie určené na vývoj a výzkum nepoužila k jiným účelům.

Úřad zahájení vyšetřování potvrdil, odmítl však poskytnout další podrobnosti. OLAF má na starosti boj proti podvodům a korupci v případech poškozujících finanční zájmy Evropské unie.

"Volkswagen nemá o vyšetřování žádné informace. Jsme překvapeni, že s tím jde tento úřad na veřejnost, aniž nejprve informoval dotčenou stranu," sdělila automobilka agentuře DPA.

EIB od roku 1990 poskytla Volkswagenu výhodné půjčky v objemu kolem 4,6 miliardy eur (124 miliard korun). Peníze měla automobilka využít mimo jiné k financování vývoje motorů šetrných k životnímu prostředí. EIB patří členským zemím EU a zastupuje jejich zájmy.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

 

Právě se děje

Další zprávy