Úhradu v korunách v cizině odmítněte, radí ministerstvo. Nevýhodný kurz vyjde draho

ČTK ČTK
24. 6. 2019 10:56
Ministerstvo financí varovalo před využíváním tzv. dynamické konverze při výběru z bankomatu nebo platbě kartou v zahraničí. Jak již v minulosti opakovaně informovalo Aktuálně.cz, dynamická konverze (DCC) spočívá v okamžitém nevýhodném převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. Nabízí tak úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Vždy je však výhodnější si nechat transakci vyúčtovat v místní měně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Doporučení Air Bank pro klienty v cizině

"Pokud se na platebním terminálu či v bankomatu zobrazí nabídka služby DCC, je zpravidla výhodnější odmítnout a pokračovat bez směny, tj. platit v místní měně," uvedlo MF.

Služba DDC se podle MF jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí. Směnný kurz je ale ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje.

Problematiku DDC řešila i Evropská komise, která v březnu přijala nové evropské nařízení. Od dubna 2020 tak budou bankomaty muset zákazníkovi ukázat nejen kurz, kterým je prováděn přepočet, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky a některé další informace.

Šest tipů, jak o dovolené nepřijít zbytečně o peníze

  1. Plaťte kartou - Většinu nákupů na dovolené plaťte kartou, banka platbu převede aktuálním kurzem devizy prodej. "Platba kartou je ve většině dovolenkových destinací bez problémů. Kromě toho, že nemusíte řešit, kolik peněz si s sebou musíte vzít, abyste v půli dovolené nezůstali bez peněz, netratíte ani na směnném kurzu. Kurzy bank a směnáren se nijak závratně neliší," říká Jaromír Vostrý z AirBank.
  2. Berte raději embosovanou kartu - Podívejte se, zda máte elektronickou, nebo embosovanou kartu. Některé obchody, zejména v exotičtějších oblastech, neumí platbu elektronickou kartou zpracovat, embosovanou kartou zaplatíte téměř všude. Poznáte ji podle toho, že má veškeré údaje včetně čísla a jména majitele karty plasticky vyražené.
  3. Dvě karty jsou jistota - Přibalte si na cesty dvě platební karty různých značek. Pokud budete mí ve své peněžence karty Mastercard a VISA, měli byste si s nimi vystačit.
  4. Zjistěte si poplatky banky za výběry z bankomatu v zahraničí - Podle toho promyslete, zda pro vás není výhodnější vybrat místní měnu až v cílové destinaci. "Zejména tehdy, kdy vyrážíte do země destinace, kde se platí měnou, kterou nelze v Česku předem zakoupit, se mnohdy vyplatí upustit od několikanásobné směny. Tedy že za koruny nejdříve nakoupíte například dolary a ty pak směníte za egyptské libry. Při větších částkách na dvojnásobné směně tratíte zbytečně moc peněz," varuje Jaromír Vostrý. 
  5. Opatrně s DCC - Při výběrech z bankomatů v zahraničí na vás může čekat překvapení v podobě DCC (Dynamic Currency Conversion). Jde o směnu za kurz, který vám bankomat nabídne. Pokud ji přijmete, přepočte bankomat částku na koruny sám, ale často kurzem výhodným spíše pro provozovatele než pro vás. Bývá lepší a rychlejší zvolit výběr bez směny a nechat přepočet na své bance, jejíž směnný kurz bude pravděpodobně pro vás výrazně výhodnější. Stejný princip vás může potkat i při platbě kartou v obchodě. "Pokud se vás obchodník zeptá, zda chcete kartou zaplatit v korunách, nebo místní měně, doporučuji zvolit místní měnu," dodává Vostrý z AirBank.
  6. Méně je více - Nevybírejte velké částky na místě z bankomatu. Z některých destinací se nedá místní měna vyvážet a převod zbylých peněz na koruny je nevýhodný.
 

Právě se děje

Další zprávy