Vodafone zdražil na padesátinásobek. Konec roamingu v EU si kompenzuje ve Švýcarsku

Jan Úšela Jan Úšela
20. 6. 2017 12:39
Od poloviny června nemohou operátoři účtovat roamingové poplatky v Evropské unii, Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu. Na Švýcarsko se ale zákaz nevztahuje. Vodafone tam zdražil volání pro české zákazníky až padesátkrát, internet ještě výrazněji. Konkurenční O2 a T-Mobile cenu švýcarského roamingu nezvýšily, nepočítají ale ani s jeho zlevněním.
"Náklady v této zemi jsme nechtěli dále přenášet na všechny zákazníky," vysvětluje mluvčí.
"Náklady v této zemi jsme nechtěli dále přenášet na všechny zákazníky," vysvětluje mluvčí. | Foto: Reuters

Praha - Česká pobočka operátora Vodafone v tichosti zvýšila roamingový poplatek účtovaný ve Švýcarsku. A zdražení je opravdu výrazné: Zatímco letos v dubnu tam podnikatel Michal Bláha platil za příchozí hovor 36 haléřů, od půlky června je to už 17,81 koruny. Cena mobilního internetu stoupla dokonce o více než 250 korun za jeden MB.

Mnohonásobným zdražením si operátor kompenzuje konec roamingových poplatků v Evropské unii - právě od poloviny letošního června je zakázala Evropská komise. Češi tak nyní mohou volat, psát SMS i využívat internet za stejné ceny jako v tuzemsku. Poplatky skončily nejen v EU, ale také v dalších zemích Evropského hospodářského prostoru - Norsku, Islandu a Lichtenštejnsku.

Vodafone potvrdil, že ceny ve Švýcarsku skutečně od 15. června zvýšil. Učinil tak i v případě Andorry. "Švýcarsko není členem EU ani Evropského hospodářského prostoru. Roaming tam není na úrovni velkoobchodních cen regulovaný a stojí násobně víc než v EU. Náklady v této zemi jsme nechtěli dále přenášet na všechny zákazníky," vysvětluje mluvčí firmy Markéta Kuklová.

Přestože padesátinásobné zdražení je v jakémkoliv oboru nevídané, postihu ze strany Českého telekomunikačního úřadu se operátor bát nemusí. "Ceny roamingu mimo Evropskou unii nepodléhají regulaci. Operátor je může nastavit podle svého uvážení, bez ohledu na to, zda třeba dojde k jejich citelnému zvýšení," uvádí mluvčí regulačního úřadu Martin Drtina.

Ten připomíná, že konec roamingu neplatí ani pro Černou Horu. "Dovolená s českou SIM kartou se tam proto může nepříjemně prodražit," varuje.

Drtina také upozorňuje, že konec roamingových poplatků platí jen pro zahraniční volání z českých SIM karet na jiná česká čísla, nikoliv pro volání z tuzemské (české) sítě na jakékoliv zahraniční číslo - a to i kdyby se zahraniční SIM karta momentálně nacházela v Česku. "Takový případ je mezinárodním hovorem a operátoři jej zpoplatňují zcela podle svého uvážení," zdůrazňuje Drtina.

Dva konkurenční operátoři - O2 a T-Mobile - k podobnému zdražení nepřistoupili. Také u nich si ale musí zákazníci za používání mobilu ve Švýcarsku připlatit.

O2 si za odchozí hovory ze Švýcarska účtuje přes 42 korun za minutu u tarifu Svět Basic. V rámci balíčku Volání bez hranic ale vyjde odchozí hovor mnohem levněji - jen na 3,50 korun za minutu. Oba tarify však účtují 240 korun za každý 1 MB internetových dat.

Snížení cen pro Švýcarsko ale O2 v dohledné době nechystá, potvrzuje mluvčí firmy Lucie Pecháčková. "Od 15. června jsme ovšem přišli s novinkou. Náš datový roamingový tarif se 150 MB dat za 499 korun mohou zákazníci nově použít také ve Švýcarsku," říká.

U T-Mobilu je situace obdobná. Za hovory ze Švýcarska nebo Černé Hory zákazníci zaplatí 35 korun za minutu. Každý jeden MB mobilního internetu pak přijde na 75 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy