Vodafone: Zájem o dobrovolnictví roste

vod
27. 6. 2012 17:24
Pomoc, která je cennější než jednorázová finanční podpora
Dobrovolníci ve Španělsku: většímu rozmachu dobrovolnictví brání podle průzkumu nedostatek informací.
Dobrovolníci ve Španělsku: většímu rozmachu dobrovolnictví brání podle průzkumu nedostatek informací. | Foto: www.ctmonleras.blogspot.cz

Podle loňských statistik, které si nechal Vodafone zpracovat, pravidelně dobrovolničí jen každý osmý Čech. Mezi hlavní důvody, proč se jako dobrovolníci moc nehlásí, uvádějí Češi nejčastěji nedostatek informací. Tři ze čtyř respondentů v průzkumu také tvrdili, že kdyby je podpořil zaměstnavatel, rozhodně by se zapojili. Lidé by uvítali možnost někomu pomáhat v pracovní době, možnost vybrat si z předem domluvených aktivit v neziskových organizacích. Chtěli by také mít hrazené pojištění či volbu termínu dobrovolničení v průběhu celého roku, což stále není běžný firemní standard.

V posledních letech začaly zejména velké firmy podporovat neziskový sektor tím, že nabízejí svým zaměstnancům možnost zapojit se do programů dobrovolnictví. Díky tomu dochází k přenosu know-how mezi firemním a neziskovým sektorem, což může být cennější pomoc než jen jednorázová finanční podpora.

Zaměstnanci Vodafonu mohou až dva dny v roce strávit prací pro neziskovou organizaci v rámci programu Den pro neziskovku a mzdu mají uhrazenou stejně, jako by byli v kanceláři.

Svým zaměstnancům Vodafone dává naprostou volnost ve výběru jak organizace, tak místa či termínu dobrovolnictví, poskytuje jim ale pojištění, organizační zázemí a nezbytný administrativní servis. Jednotliví zaměstnanci si tak mohou sami zvolit typ práce. Ve spolupráci s neziskovou organizací Hestia jim firma také dokáže zajistit vše potřebné, pokud chtějí dobrovolničit jako celý tým.

Budovatelé ekologické stavby: dobrovolníci ve španělské vesnici Monleras.
Budovatelé ekologické stavby: dobrovolníci ve španělské vesnici Monleras. | Foto: www.ctmonleras.blogspot.cz

Do firemního dobrovolnictví se zapojuje stále více lidí. Za posledních pět let jejich počet vzrostl trojnásobně. Každoročně se zapojují také zástupci top managementu. Velká část zaměstnanců využívá dny pro dobrovolnictví pravidelně každý rok. Někteří dokonce na základě zkušeností s dobrovolnictvím rozjeli vlastní fundraisingové aktivity a jsou zapojeni dlouhodobě do konkrétních projektů, jako je např. podpora handicapovaných cyklistů nebo azylového centra pro matky.

Dobrovolničit do zahraničí

Zaměstnanci Vodafonu mají také možnost vyrazit na dobrovolnickou práci do zahraničí. Mohou si vybrat ze zemí jako je například Španělsko, Uganda, Turecko nebo Anglie. Práci pro neziskovou organizaci v zahraničí zajišťuje Vodafone svým zaměstnancům ve spolupráci s INEX - Sdružením dobrovolnických aktivit.

Zaměstnanec stráví tyto dva placené dny v zahraničí, Vodafone za ně zaplatí účastnický poplatek a společně s organizací INEX zařídí veškeré organizační záležitosti. Organizátor pak přímo v dané zemi hradí ubytování a stravu. Pokud chce zaměstnanec v cizině pomáhat déle, může na to využít dovolenou či neplacené volno. Cestovní náklady mu navíc Vodafone umožňuje uhradit prostřednictvím benefitního systému.

Dobrovolnické kempy jsou deseti až patnáctidenní s různými druhy činností a probíhají v období od května do srpna. Zaměstnanci Vodafone se tak už podíleli například na organizaci festivalu One World v Anglii nebo na budování tradiční slaměné chalupy jako modelu ekologického bydlení v Castilla y León ve Španělsku. Dobrovolníci obvykle pracují šest hodin denně, pět dní v týdnu, takže jim zbyde dost volného času například na cestování.

Ekologická stavba ve vesničce Monleras

Jednou z dobrovolnic, která z Vodafonu vyjela do zahraničí, je Jolana Hájková. Jolana zastává pozici hodnotitel / kouč a rozhodla se využít nabídky dobrovolnictví ve Španělsku, protože ráda pomáhá a také je vášnivá cestovatelka. Ze všech možných programů a míst, které Vodafone spolu s organizací INEX - SDA nabízel, si Jolana vybrala vesničku Monleras v provincii Castilla y León. Setkala se tam s mladými lidmi z různých koutů světa a přivezla si i mnoho zážitků.

Nejlepší dovolená. Při dobrovolnické práci v zahraničí si člověk procvičí jazyk, získá nové přátele a nadto ještě dělá
Nejlepší dovolená. Při dobrovolnické práci v zahraničí si člověk procvičí jazyk, získá nové přátele a nadto ještě dělá | Foto: www.ctmonleras.blogspot.cz

„V rámci projektu jsme stavěli ekologickou stavbu ze slámy a hlíny v kombinaci se dřevem, která bude sloužit jako klubovna pro děti a jako ukázka ekologické architektury," vypráví Jolana a dodává: „Program dne byl poměrně jednoduchý, v 8 hodin budíček, od 9 - 14 hodin práce na stavbě, pak oběd, nezbytná siesta a následoval například workshop na obrábění kůže, příprava hodiny angličtiny pro děti z místní školy, kino, divadlo, vystoupení portugalské kapely, volnočasové aktivity s dětmi z vesnice, návštěvy Salamanky, výlet lodí v kaňonu u hranic s Portugalskem, exkurze v továrně na sýr, příprava tradičních pokrmů, organizace trhů, kde se prodávaly výrobky řemeslníků z okolních vesnic a mnoho dalšího."

Jolana dále vypráví o dni, stráveném s hostující rodinou, kdy na krátko okusila styl života místních obyvatel. Pomáhala jim se stavbou ohrady pro zvířata, učila se řídit traktor i dojit ovce. Odměnou za pomoc byla královská hostina.

„Byla to nejlépe strávená dovolená, co jsem zažila. Ač jsem se zrovna neválela na pláži, přijela jsem neuvěřitelně nabitá, plná nových zkušeností a dojmů. Procvičila jsem si cizí jazyk, potkala nové přátele, poznala jiné kultury. Především jsem ale odjížděla s pocitem, že jsem byla někde užitečná a podílela se na něčem smysluplném. A tím nemám na mysli pouze naše úspěšné dokončení stavby, ale i to, jakým způsobem jsme zpestřili život lidem ve vesnici a oni naopak nám," shrnuje svůj zážitek s dobrovolnictvím v Monlereas Jolana a dodává přesvědčivě: „Tato zkušenost s dobrovolnictvím v cizině pro mě rozhodně nebude poslední."

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Už jste zkusili práci pro neziskové organizace?


 

Právě se děje

Další zprávy