Voda v příštím roce zdraží v průměru o tři procenta

ČTK ČTK
4. 12. 2013 16:41
Strop bude na pěti procentech, většina vodáren zdraží o dvě až tři procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Cena vody v Česku v příštím roce vzroste v průměru o tři procenta, maximálně pak vodárny zdraží o pět procent, uvedl předseda Sdružení oboru vodovodu a kanalizací (SOVAK) František Barák.

Předpokládaný meziroční nárůst cen vodného a stočného je ve srovnání s letošním rokem méně než poloviční, letos byl v průměru přibližně sedm procent.

Z přehledu sestaveného na základě informací od desítky největších tuzemských vodárenských společností vyplývá, že žádná z firem nezdraží v roce 2014 vodné a stočné o více než pět procent. U většiny z nich se zdražení pohybuje mezi dvěma a třemi procenty.

SOVAK upozornil, že ceny vodného a stočného nestanovují pouze vodohospodářské společnosti. Ty z ročních tržeb za vodné a stočné ve výši okolo 27 miliard korun odvádějí státu takřka 35 procent na daních a poplatcích za čerpání podzemmní a povrchové vody.

Další stovky milionů ročně platí vodárny městům a obcím například za zábory veřejných prostranství, za uzávěry komunikací při opravách, rekonstrukcích a výstavbě vodovodních a kanalizačních řádů. I tyto odvody ovlivňují výši vodného a stočného.

 

Právě se děje

Další zprávy