Vlastník OKD se kvůli podmínkám úpadku odvolal k vrchnímu soudu

ČTK ČTK
21. 6. 2016 12:57
Společnosti New World Resources se nelíbí údajné omezení výkonu akcionářských práv, které podle předběžného opatření mají podléhat předchozímu souhlasu věřitelského výboru.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Olomouc - Podmínkami úpadku těžební společnosti OKD se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se kvůli předběžnému opatření ostravského krajského soudu odvolala společnost New World Resources (NWR).

Vlastníkovi OKD se nelíbí údajné omezení výkonu jeho akcionářských práv, které podle předběžného opatření mají podléhat předchozímu souhlasu věřitelského výboru. O způsobu řešení úpadku společnosti OKD, která má miliardové dluhy, soud zatím nerozhodl.

Odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci podala společnost NWR prostřednictvím právní kanceláře White & Case na začátku června. Právníci NWR se v odvolání domáhají zrušení části předběžného opatření ohledně rozhodování valné hromady či jediného společníka OKD. Krajský soud totiž v květnovém předběžném opatření stanovil podmínku, že i v těchto případech je nutný souhlas prozatímního věřitelského výboru nebo insolvenčního soudu.

"Žádný právní předpis aplikovatelný na situaci dlužníka (OKD) nestanoví, že k účinnosti rozhodnutí valné hromady či jediného akcionáře v její působnosti je zapotřebí souhlasu insolvenčního soudu či prozatímního věřitelského výboru," upozornili v odvolání právníci OKD, podle kterých jsou předběžným opatřením omezena akcionářská práva společnosti NWR.

Ostravský krajský soud předběžné opatření, kterým výkon akcionářských práv NWR podřídil souhlasu prozatímního věřitelského výboru či soudu, v květnu zdůvodnil tím, že hrozí střet zájmů. Firmy z mezinárodní skupiny Ad Hoc Group (AHG), která podle soudu v konečném důsledku ovládá společnost NWR, a tím nepřímo i OKD, jsou totiž zároveň hlavními věřiteli těžební společnosti.

"Skupina AHG je tak na jedné straně sdružením ovládajícím dlužníka a na straně druhé největším věřitelem dlužníka. Zájmy osob ovládajících dlužníka tak mohou být ve vzájemném konfliktu," stojí v usnesení ostravského krajského soudu.

OKD je v úpadku od počátku května. Insolvenční návrh na sebe podala sama. Uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard korun a závazky není schopna splácet, protože její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Společnost se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V dolech OKD se dál těží uhlí. Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Vláda se zabývá otázkou, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na výplaty horníků.

 

Právě se děje

Další zprávy