Vláda schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů před rokem 2013

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 12. 2015 21:45
Vláda schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. Přijetím obdobného materiálu podmínila vyplacení podpory zdrojům spuštěným mezi lety 2006 a 2012 již dříve předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Neupřesnila však, co by usnesení mělo obsahovat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda ve středu schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. ČTK to večer bez bližších informací sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Přijetím obdobného materiálu podmínila vyplacení podpory zdrojům spuštěným mezi lety 2006 a 2012 již dříve předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. Neupřesnila však, co by usnesení mělo obsahovat. Reakci ERÚ se ve středu zatím nepodařilo získat.

Materiál na středeční jednání kabinetu předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě schůzky mezi ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), předsedkyni ERÚ Vitáskovou a prezidentem Milošem Zemanem. "Součástí uvedeného materiálu je také schválené usnesení vlády, které by mělo umožnit Energetickému regulačnímu úřadu vypsat podporu pro obnovitelné zdroje uvedené do provozu před 1. lednem 2013," uvedlo ministerstvo v dnešní tiskové zprávě.

Koncem listopadu předsedkyně ERÚ vypsání podpory obnovitelným zdrojům připustila. Podmínila to ale tím, že vláda "přijme usnesení a legislativně pokryje naše rozhodnutí."

Co přesně by ale mělo usnesení kabinetu obsahovat, Vitásková tehdy neupřesnila. Uvedla pouze, že ERÚ nebude případně stávající listopadové cenové rozhodnutí měnit. "Vydáme pouze další cenové rozhodnutí na ty zdroje, na které jsme je nevydali. Vydáme je druhý den (po přijetí usnesení)," uvedla minulý týden.

O tom, že většině obnovitelných zdrojů v Česku nebude pro příští rok vyplacena podpora, rozhodl ERÚ letos 19. listopadu. Má přitom jít až o 42 miliard korun. Peníze by neměly dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016. Regulační úřad tvrdil, že tyto zdroje nemají takzvanou notifikaci od Evropské unie a vypsáním podpory by úřad porušil zákon.

Ministr Mládek se v pátek na jednání v Bruselu dohodl s eurokomisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou na tom, že Evropská komise by měla do několika měsíců, zřejmě mezi únorem a dubnem, definitivně potvrdit českou podobu podpory obnovitelných zdrojů energie. Mládek zároveň řekl, že doufá, že ERÚ podpory vypíše od počátku příštího roku.

V tiskové zprávě k Mládkovu jednání v Bruselu ministerstvo průmyslu poté uvedlo, že komise neshledává důvody, proč by podpora obnovitelných zdrojů neměla být slučitelná s pravidly fungování vnitřního trhu EU. U žádné notifikace není zahájené formální vyšetřování a Vestagerová ujistila, že žádné takové řízení se ani nepřipravuje, uvedla zpráva MPO.

Mládek v Bruselu připomněl, že to je právě Evropská komise, pro kterou je podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu vysokou prioritou. "Je zájem na tom, aby tento sektor fungoval a nebyl zatěžován dodatečnými náklady," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy