Vláda schválila plán na rozvoj digitální ekonomiky v Česku

ČTK ČTK
26. 8. 2015 11:31
Takzvaný Akční plán pro rozvoj digitálního trhu mimo jiné počítá s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí. 14 miliard na ně chtějí přerozdělovat dvě ministerstva.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda dnes schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který stanovuje aktivity pro rozvoj digitální ekonomiky v příštích třech až pěti letech. Plán mimo jiné počítá s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí. O schválení informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve vyjádření zaslaném médiím.

Cílem materiálu je shrnout hlavní opatření, která napomohou rozvoji tuzemské digitální ekonomiky, a to jak z hlediska národních faktorů, tak i iniciativ na úrovni EU. Akční plán pro rozvoj digitálního trhu navazuje na strategii Digitální Česko 2.0, jejímž plněním se vláda zabývala minulý týden.

"Digitalizace přinese další impulz pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronické obchodování," uvedl premiér.

Právě kvůli podpoře rozvoje sítí nové generace se v minulých měsících dostaly do sporu ministerstva průmyslu a obchodu a vnitra. Oba resorty se chtějí na rozdělování 14 miliard korun z evropských fondů podílet. Podle hlasů z trhu nahrávají chystaná pravidla pro přidělování peněz ze strany MPO velkým firmám.

Akční plán reaguje na evropskou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou vydala Evropská komise letos v květnu, a připravuje půdu ČR na budoucí projednávání digitální agendy v Bruselu.

Česká internetová populace čítá přes 6,8 milionu osob. Dopad internetové ekonomiky, tedy činností přímo spojených s internetem, odpovídá zhruba třem procentům HDP. Nepřímo pak tvoří téměř deset procent HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy