Vláda schválila odklad nájmu firem. Úlevy na bydlení umožní i další evropské státy

Adéla Očenášková ČTK Adéla Očenášková, ČTK
1. 4. 2020 19:45
Firmy, které jsou v nájmu a kvůli vládním opatřením musely zavřít své provozy, budou moci požádat o odklad nájmu do 30. června. Využít ho budou moci od 12. března. Po jednání vlády to ve středu večer uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Opatření se týká podle Havlíčka především maloobchodních provozů a služeb.  Na uhrazení splátek budou mít dva roky, do 31. března 2022. Pokud bude třeba, termíny budou prodlouženy o další tři měsíce.

Podle Havlíčka vycházelo ministerstvo z německého modelu, který toto taktéž umožňuje. Firmy v Německu musejí prokázat, že se kvůli koronaviru dostaly do neschopnosti splácet nájemné a mohou požádat o jeho odložení na tři plus tři měsíce, vysvětlil Havlíček, který návrh zákona o odkladu nájemného připravoval spolu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (ANO). 

Zákon, jejž vláda ve středu schválila, sice uleví nájemníkům, na druhé straně ale zatíží vlastníky nemovitostí. Ti často mají smlouvy s financujícími bankami, kterým musí splácet úvěry. Podle některých odborníků by tak lepším řešením byla kompenzace nájemného ze strany státu. 

Například firmy v Dánsku mohou být odškodněny za doložitelné fixní náklady včetně úroků nebo právě třeba nájemného podle toho, jak velký pokles příjmů je postihl. V případě, že se příjmy propadly o 80 až 100 procent, vláda bude fixní náklady kompenzovat z 80 procent. 

Nespokojenost na obou stranách

Stoprocentní spokojenost s postojem státu neplatí ani na straně některých zástupců podnikatelů a firem. Ti požadovali zrušení nájmu po dobu nouzového stavu, nikoliv pouze dočasné odložení. Žádali také o odpuštění nájemného v prostorách patřících státu nebo jiným veřejným institucím. 

S tím souhlasí i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který by rád, aby se stát k situaci postavil stejně jako vedení některých měst v Česku. Například Kutná Hora promine podnikatelům, kteří mají pronajaté městské prostory nebo pozemky, nájem za tři měsíce. Pražský magistrát zase nebude nájemcům prostor patřících městu účtovat úroky z prodlení nájemného. Některé městské části nájem zcela odpouští.

"Pokud chce stát firmy zachránit, je mnohem levnější odpustit nájem, aby mohl obchod po ukončení opatření otevřít," uvedl Prouza v úterý pro Hospodářské noviny. V opačném případě podle něj hrozí, že bude stát platit mnohem více na různých dávkách, například podpoře v nezaměstnanosti, a při hledání nových nájemců.

 

Právě se děje

Další zprávy