Vláda schválila investiční smlouvu s Hyundai Mobis

ČTK ČTK
24. 7. 2014 21:35
Hyundai Mobis je největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, která má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Chce postavit továrnu na světlomety.
Česko má další automobilovou investici.
Česko má další automobilovou investici. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda schválila návrh smlouvy s korejskou společností Hyundai Mobis. Ta investuje do výstavby závodu na výrobu světel pro automobily v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku čtyři miliardy korun. Firma plánuje v novém závodu vytvořit přes 900 pracovních míst, další stovky vzniknou u subdodavatelů. Podle informací ČTK podepíše premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dohodu s představiteli korejské společnosti v úterý.

Korejská společnost chce v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů. V první fázi projektu v letech 2017 až 2020 plánuje podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) vyrobit světla pro zhruba 750 000 aut za rok, v druhé fázi po roce 2020 pro až jeden milion automobilů.

Ostravští zastupitelé již na konci června schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje 18,9 hektaru půdy v mošnovské průmyslové zóně, kde má strategický investor působit.

Dohromady by společnost měla vytvořit až 935 pracovních míst. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se společnost Hyundai Mobis zavázala vytvořit v první fázi minimálně 500 pracovních míst, které rozšíří o dalších zhruba 400 míst v letech 2021 a 2022. "Další závazek investora je, aby se v letech 2023 a 2024 vytvořilo 600 pracovních míst v rámci subdodavatelských společností," uvedl mluvčí MPO Filip Matys. Stavět by se mělo začít v létě 2015, hotovo má být za devět až deset měsíců.

Hyundai Mobis je největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, která má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má jeden svůj závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.

 

Právě se děje

Další zprávy