Vláda odmítla návrh vyjmout z evidence tržeb farmářské trhy

ČTK ČTK
27. 7. 2016 12:48
Výjimku prosazoval ministr zemědělství Marian Jurečka. Pokud by se EET vztahovala na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů to podle něj bude likvidační. Ministerstvo financí ale v podkladech pro jednání vlády návrh odmítlo jako "nesystémovou výjimku", která by bezdůvodně zvýhodnila jen úzkou část podnikatelů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda dnes zaujala negativní stanovisko k návrhu ministra zemědělství Mariana Jurečky a poslance Jaroslava Klašky (oba KDU-ČSL), aby se prodejci na farmářských trzích nemuseli povinně zapojit do evidence tržeb. Na svém twitterovém účtu o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer.

Ministr Jurečka potřebnost novely už dříve zdůvodnil tím, že pokud by se EET vztahovala na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů to bude likvidační. "Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní," uvedl při předložení novely.

Ministerstvo financí ale v podkladech pro jednání vlády návrh odmítlo jako "nesystémovou výjimku", která by bezdůvodně zvýhodnila jen úzkou část podnikatelů. Novela podle něj nepamatuje například na prodejce na vánočních a velikonočních trzích či prodejce na koupalištích či lyžařských areálech, jejichž činnost je také sezonního charakteru. Ministerstvo také připomenulo, že drobní prodejci jsou zvýhodněni už nyní, neboť EET se na ně má vztahovat až od března 2018.

Elektronická evidence tržeb má být v první fázi spuštěna od letošního 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, pro které evidence bude platit od 18. měsíce. Proti zavedení EET byla opozice, která navrhla Ústavnímu soudu její zrušení.

 

Právě se děje

Další zprávy