Vláda slibovala výraznou pomoc. Na energie přitom domácnostem pošle jen dva tisíce

Ekonomika Ekonomika
1. 8. 2022 20:01
Vláda letos pošle jen zlomek ze slibovaných miliard na podporu domácnostem, které bojují s drahými energiemi. Podle zástupců ministerstva průmyslu půjde lidem v tomto roce plošně asi jen deset miliard korun na elektřinu. "To vychází asi jen na dva až dva a půl tisíce korun na jednoho," řekl Hospodářským novinám dobře informovaný zdroj na ministerstvu.
Ministr průmyslu Jozef Síkela.
Ministr průmyslu Jozef Síkela. | Foto: ČTK

Zdroj z ministerstva současně upozornil, že se nastavení může změnit ještě na jednání vlády, napsaly Hospodářské noviny. Šance, že se suma na podporu ještě letos zvýší, jsou ale podle deníku minimální. 

Vláda v rámci takzvaného úsporného tarifu slibuje, že domácnostem s drahými energiemi pomůže poměrně výrazně. Z informací na webu ministerstva průmyslu vyplývá, že by některé domácnosti mohly získat na topnou sezonu skoro 17 tisíc.

Tarif má začít fungovat letos na podzim. Zákon, který ho zavádí, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. 

Podle mluvčího ministerstva průmyslu Vojtěcha Srnky je však příspěvek na elektřinu jen jednou z variant. "Na elektřinu je připojena každá domácnost, my bychom tedy takto mezi ně schválenou částku rozdělili a pomohli jim tak se zvýšenými cenami všech energií," uvedl.

Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss pak doplnil, že vzhledem k načasování vládní pomoci, tři měsíce letos a nejméně devět měsíců příští rok, pokrývá letošní novelizovaný státní rozpočet zhruba jednu čtvrtinu celkové pomoci. 

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) nicméně ujišťuje, že lidé slibované peníze dostanou. 

"Počítám s tím, že na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií poskytne vláda původně schválenou částku, která se nebude snižovat. Tedy 27 miliard prostřednictvím úsporného tarifu na plyn a elektřinu, 3,6 miliardy na pomoc těm, kteří vytápí v domácích kotelnách, a deset miliard na pomoc těm, kteří mají vytápění zajištěno z centrálních tepláren," napsal ministr Hospodářským novinám. 

"Kromě toho odpustíme poplatky za obnovitelné zdroje ve zbytku letošního a po celý příští rok," doplnil Síkela. 

Podle výše uvedených zdrojů, které se zúčastnily jednání o úsporném tarifu, se další vlna podpory rozjede v lednu nebo únoru příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy