Vláda chce usnadnit firmám propouštění zaměstnanců

rg
27. 9. 2007 8:40
Změny by mohly začít platit v roce 2009, píší HN
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pro firmy by mohlo být v budoucnu jednodušší přijímat a propouštět nové pracovníky. Alespoň podle hrubých obrysů reformy trhu práce, kterou dokončuje vláda Mirka Topolánka.

"Zákoník práce v současné podobě se musí změnit, chceme ho liberalizovat," uvedl premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde své reformní plány popsal.

Změny zákoníku by se měly týkat například zkrácení výpovědní lhůty, ale i rekvalifikací či dalšího studia nezaměstnaných. Pokud bude chtít člověk bez práce dostávat sociální dávky, bude si muset rozšiřovat kvalifikaci.

Pracovní trh by se měl otevřít cizincům, popsal Topolánek Pokud se někomu podaří sehnat legální zaměstnání, dostane povolení k práci i k pobytu. Když o místo přijde, na sociální dávky nebude mít nárok a pokud si rychle nenajde práci novou, bude muset ze země odjet. Nad to by se měly zpřísnit postihy za práci načerno.

Premiér Topolánek si vzal jako předlohu Dánsko. Tam je možné zaměstnance propustit na hodinu a všichni si platí pojištění pro případ ztráty práce.

Související články:

 

Právě se děje

Další zprávy