Válečné zásoby, které chce Babiš prodat. Podívejte se, kde Česko ukrývá kovy na krizi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 26. 11. 2019 11:18
Česko prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv schraňuje komodity pro případ krize. Jde třeba o záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních a pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků. Řadu lidí však možná překvapí, že mezi tyto rezervy patří i kovy. 1600 kamionů mědi či niklu se však chce nyní vláda zbavit.
Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.
Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. | Foto: ČTK

Co, kde a odkdy Česko skladuje?

Andrej Babiš před časem uvedl, že kovy ve státních rezervách jsou zhruba 50 let staré. Obhajoval tak slova ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, který chce kovy rozprodat. Celkově se jedná o zhruba 30 tisíc tun kovů.

Ve skutečnosti byla ovšem většina kovů do státních nouzových zásob nakoupena mezi roky 2000 a 2013. "Poslední nákup kovů byl v roce 2013. Z roku 1972 je naprostá menšina, a to zhruba asi 15 tun hliníku," řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr (na obrázku) ve skladě v Bošicích na Kolínsku.

Švagr uvedl, že případný prodej odpovídá zhruba 1500 až 1600 plným kamionům, zásoby z roku 1972 tvoří necelý jeden kamion. V rezervách jsou podle něj uskladněny měď, hliník, nikl, olovo a zinek.

  • Podle Babiše je držení kovů překonaný model. S příjmy z rozprodávání kovů dokonce již počítá státní rozpočet na příští rok.
 

Právě se děje

Další zprávy