Vláda by měla půjčit OKD 700 milionů korun, řekl Babiš po jednání s vedením firmy

Ekonomika Vojtěch Kubát, Ekonomika
Aktualizováno 19. 7. 2016 16:12
Ministr financí Andrej Babiš chce navrhnout, aby vláda půjčila společnosti OKD 700 milionů korun. "Pokud dostane půjčku od státu, tak získá lepší postavení u dodavatelů i zákazníků. Může si vylepšit vlastní cash flow a nebude potřebovat tolik peněz," dodal po jednání s vedením společnosti.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: ČTK

Karviná - Vláda by podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) měla černouhelné důlní společnosti OKD poskytnout půjčku ve výši 700 milionů korun. Ministr financí to řekl po úterním jednání s managementem společnosti. Výši půjčky chce navrhnout na jednání vlády 27. července.

Podle Babiše by částka měla obsáhnout i 130 milionů korun na srpnovou výplatu zaměstnanců OKD. Dále by peníze měly společnosti vystačit až do příštího roku.

"Je tam i rezerva. Pokud OKD dostane půjčku od státu, tak získá lepší postavení u dodavatelů i zákazníků. Může si vylepšit vlastní cash flow a nebude potřebovat tolik peněz," dodal Babiš po dvouhodinovém jednání.

"Pokud by OKD spadlo do konkurzu a všichni zaměstnanci společnosti by přišli o práci, tak by to mělo na region a stát ještě horší následky. Půjčka je výhodnější," domnívá se Babiš. Ministr řekl, že během jednání s manažery OKD mluvil hlavně o detailním hospodaření a finanční situaci společnosti.

Babiš se rovněž opřel do dřívějšího majitele OKD Zdeňka Bakaly. Ten prý firmu vytuneloval. "Dřívější vedení neplnilo své zákonné povinnosti a nevytvořilo si z minulosti dostatečnou finanční rezervu," tvrdí Babiš.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša byl po jednání s ministrem financí spokojený i přes to, že za společnost požaduje od vlády půjčku ve výši jedné miliardy. "Vyšší částka by pomohla OKD stabilizovat, i 700 milionů ale považuji za úspěch," uvedl.

"Jestli bude stačit 700 milionů, nebo nebude, je předčasné. Já i celé vedení společnosti budeme dělat všechno pro to, aby k tomu případnému čerpání rezervy na neplánované, mimořádné události skutečně nemuselo nikdy dojít," dodal Klimša.

Andrej Babiš přijel na jednání do Karviné v rámci vícedenní návštěvy Moravskoslezského kraje. Během víkendu navštívil festival Colours of Ostrava, v pondělí objížděl firmy v okolí Opavy. Dnes navštívil ještě nošovický pivovar Radegast a setká se s voliči ve Frýdku-Místku.

Společnost OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh. Svým věřitelům dluží více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard korun. OKD se potýká s nedostatkem hotovosti.

Předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark tento měsíc uvedl, že se podnik neobejde bez pomoci státu a v případě reorganizace bude na financování svých provozů během roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až jedné miliardy korun. Existuje podle něj vysoké riziko, že by jinak firma musela zastavit provoz.

Babišův návrh již kritizuje pravicová opozice. "Ze svého by jim nepůjčil určitě. Z peněz daňových poplatníků ano. Bylo by fér říct, že je to stejné, jako vyhodit 700 milionů," řekl exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Že nepůjde o půjčku, ale spíše o dar, si myslí i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Předlužená OKD podle ní nebude nikdy schopna státu peníze vrátit.

Naopak ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) Babišovo rozhodnutí vítá. "Preferoval bych miliardu jako úvěrový rámec, ale i 700 milionů by mělo vyřešit problém," uvedl. Firma v úpadku podle něj potřebuje 400 milionů korun na provozní kapitál, 280 milionů korun na těžbu do konce roku a 320 milionů měla být rezerva na mimořádné události.

Ministr rovněž zareagoval na opoziční výroky. "Měli by si prostudovat konkurzní právo," podotkl. Půjčka OKD se státu podle něj vrátí, ve vyrovnání s věřiteli bude mít privilegované postavení.

Analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl Mládkovo nadšení nesdílí. "Částka 700 milionů korun dlouhodobě nevyřeší nic. Stát si tímto pouze kupuje čas pro jednání a řešení krize OKD," míní. Podle jeho názoru by bylo efektivnější využít garance úřadu práce či jiné státní instituce. Zaměstnancům by tak posílal mzdu přímo stát místo společnosti v úpadku.

Poznámka: Podnikatel Zdeněk Bakala, zmíněný ve zprávě, vlastní mimo jiné i společnost Economia, která vydává Aktuálně.cz.

Je nevyhnutelné, že OKD nebude schopná splatit svoje závazky, s koncem těžby v jejích dolech se ale stejně brzy počítalo, říká Zuzana Kubátová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy