Vláda se s Uberem dohodla na budoucím fungování firmy. Firma přejde na EET

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 4. 2018 16:56
Za tři měsíce bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují podle Krnáčové ujistit, zda Uber své závazky splnil.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zástupci vlády a společnosti Uber dnes podepsali společné memorandum. V něm se společnost zavazuje ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou také muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu.

Jak vyplývá z textu memoranda, Uber také slíbil, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a že zajistí zavedení EET. Informovali o tom představitelé vlády a pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Provozovatelé taxi kritizovali firmy Uber a Taxify za to, že nedodržují zákon, jezdí bez licence a taxametrů. Taxikáři na protest proti působení obou firem v hlavním městě několikrát blokovali dopravu. Memorandum mělo být původně podepsáno do konce března, kvůli jednání o konkrétních bodech byl podpis odložen.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) memorandum stanoví pravidla, jaká bude Uber v budoucnu dodržovat. "Uber jako zprostředkovatel přepravy musí podnikat podle zákona o silniční dopravě. To znamená, musí mít koncesi, řidiči musí mít oprávnění, musí složit zkoušky," řekl Babiš. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doplnila, že řidiči Uberu budou registrovat tržby v EET a firma bude poskytovat informace finanční správě pro daňové kontroly řidičů.

Memorandum bylo podepsáno i za účasti představitelů Prahy. "Jsem ráda, že se nám po vleklých jednáních podařilo dospět k dohodě," uvedla primátorka Krnáčová (ANO). Za čtvrt roku podle ní bude další jednání, na kterém se město a vláda plánují ujistit, zda Uber své závazky splnil.

V dokumentu se Uber zavázal i k tomu, že bude spolupracovat při nutných legislativních úpravách týkajících se alternativních přepravců. Magistrát naopak firmě slíbil, že zabezpečí zkoušky řidičů, a to i v případě mimořádně zvýšeného zájmu.

"Jsme odhodláni zde v Praze dát věci do pořádku pro všechny uživatele, jak řidiče, tak cestující," uvedl na dotaz ČTK šéf Uberu pro střední a východní Evropu Alexei Stakh. Doplnil, že firma už se změnami začala. Mezi ty již uskutečněné patří například zavedení předem stanovené ceny, což je jeden z bodů obsažených v memorandu.

Firma chce také motivovat všechny řidiče k tomu, aby si zažádali o taxikářskou licenci. V procesu jejího získání je nyní zhruba 1 000 z nich a společnost také přestala navazovat novou spolupráci s řidiči, kteří licenci nemají.

Na podpisu memoranda se vláda a Uber domluvily na začátku března a podepsáno mělo být podle původních plánů do konce března. Mluvčí vlády Barbora Peterová na začátku dubna sdělila, že důvodem odkladů podpisu byly některé nevyjasněné body v memorandu.

Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Tradiční taxislužby v uplynulých měsících uspořádaly na protest proti Uberu a Taxify několik pomalých jízd Prahou, kterými blokovaly dopravu.

Babiš a Krnáčová po několika protestech vyzvali Uber dopisem, aby firma dodržovala zákony, nebo zvážila ukončení služeb v zemi. Taxikáři memorandum v uplynulých týdnech označili za generální pardon Uberu.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2 000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy