Češi mají v bankách uloženo rekordní množství peněz. Vklady rostou nejrychleji od krize

Olga Skalková Olga Skalková
31. 1. 2017 13:20
Za loňský rok stouply vklady domácností v bankách o 8,4 procenta. Zrychluje se také přesun úspor na netermínované vklady. V bankách tak přibývají peníze, které si lidé mohou kdykoliv vybrat.
Ilustrační foto (trezor v Komerční bance)
Ilustrační foto (trezor v Komerční bance) | Foto: Jan Langer

Praha – Češi ještě nikdy neměli tolik úspor v bankách jako nyní. Lidem leží na vkladech 2206 miliard korun, ukázala nejnovější statistika ČNB, která zachycuje situaci ke konci prosince.

Jen za poslední rok dokázaly domácnosti naspořit 172 miliard korun – tempo růstu úspor se tak zrychlilo. Meziročně stouply vklady domácností o 8,4 procenta, zatímco o rok dříve to bylo o 5,8 procenta.

Vklady v bankách rostou vysokým tempem, přestože lidé víc utrácejí a část svých úspor využívají na rekordní nákupy nového bydlení.  

Zrychluje se také přesun úspor na netermínované vklady. Na nich se úspory meziročně zvýšily o více než 15 procent a lidé teď na nich mají 73 procent ze všech svých depozit v bankách. Ještě před krizí tomu bylo naopak.

V bankách tak přibývají peníze, které si lidé mohou kdykoliv vybrat, naopak peněz na termínovaných vkladech ubývá. Sazby na vkladech jsou celkově velmi nízké a lidem se přestalo chtít na ně přesouvat peníze.

Důvodem je také to, že s výhodnými úroky loni definitivně skončily i mladé banky, které jejich prostřednictvím přestaly lákat nové klienty. Zhruba před rokem přistoupily ke snižování sazeb a pokračovaly v něm i během roku. Ještě donedávna nabízely sazby nad jedno procento, ale teď už jsou jejich nabídky nižší, a to ještě s podmínkami.

U vysokých vkladů se sazba také blíží nule. Proti tomuto proudu se letos vydala jen nová banka Creditas, která začátkem letošního roku vstoupila na trh a na rozjezd potřebuje nabrat nová depozita.

Ze statistik ČNB také vyplývá, že zadlužení domácností loni vzrostlo na 1,419 bilionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy