Vítězství v boji s plasty, nebo jen nákladná past? Pro a proti zálohování PET lahví

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
19. 9. 2019 6:28
Zatímco Slovensko se pravděpodobně stane první zemí ve střední Evropě, která od roku 2022 spustí zálohování plastových lahví, Česko se zatím k podobnému opatření staví vlažně. Aktuálně.cz oslovilo obchodníky, zástupce nápojářského průmyslu i firmy zaměřené na recyklaci s dotazem, zda by obdobně jako Slováci raději vsadili na výkup "petek", nebo spíše posílili stávající žluté kontejnery.

Nechají se Češi omezit?

V třídění "petek" do žlutých kontejnerů si Češi nevedou špatně. Aktuální stav podílu jejich recyklace se podle různých zdrojů liší, Institut cirkulární ekonomiky uvádí, že jde o více než polovinu. EKO-KOM, který sváží recyklovaný odpad a dál s ním nakládá, uvádí, že toto číslo přesahuje 80 procent. Cíl Evropské unie - který se má naplnit do roku 2027 - je přitom 90 procent.

Podle průzkumů, které pro iniciativu s všeříkajícím názvem Zálohujme zpracovaly agentury Kantar TNS a Ipsos, třídí zakoupené PET lahve dokonce až 96 procent české dospělé populace. Tři čtvrtiny Čechů je přitom chtějí podle průzkumu zálohovat i s vědomím, že by je museli skladovat nezmačkané. Zhruba 86 procent oslovených respondentů odpovědělo, že by PET lahve vraceli do obchodu.

Zálohy na PET lahve zdraží zboží a ekologii nepomůžou, myslí si šéf sítě obchodů

Jenže průzkum vypracovaný Institutem evaluací a sociálních analýz (INESAN) pro Spotřebitelské fórum zase ukazuje, že Češi se sice obecně k zálohování PET lahví staví pozitivně, ale jen do té doby, než se dozvědí, že by vozili čisté a nedeformované "petky" do výkupu v nákupních centrech - v takovém případě podle průzkumu zájem dotázaných klesá.

"Klíčové je správně a úplně informovat o tom, co systém zálohovaných obalů obnáší. Lidé jsou výrazně nakloněni snaze o omezení vzniku odpadu, ale nemají moc přehled o tom, co pro to konkrétně budou muset sami udělat. A systém záloh na ně klade poměrně vysoké požadavky, které většina v praxi nejspíše nebude splňovat," upozorňuje Roman Lyach z INESAN.

Zálohujme lahve, pomůžeme přírodě, říká studie. Vylepšeme dnešní třídění, míní firmy

 

Právě se děje

Další zprávy