Vítek čelí v USA miliardové žalobě. Podle ní podvedl původní majitele developera Orco

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 10. 4. 2019 20:53
Čtvrtý nejbohatší Čech Radovan Vítek jako majitel realitní skupiny CPI Property Group spolu s J&T Bankou čelí žalobě ve Spojených státech. Na soud se v New Yorku obrátil fond Kingstown a společnost Investhold Marka Čmejly a Jiřího Diviše. Podle nich je před pěti lety Vítek připravil o peníze při převzetí developerské skupiny Orco. Vítek čelí žalobě za téměř 70 miliard korun.
Radovan Vítek.
Radovan Vítek. | Foto: Matej Slávik

Podle žaloby, o které informovaly Hospodářské noviny, vedl Vítek skupinu takzvaných bílých koní a schránkových firem, pomocí kterých se mu podařilo ovládnout developerskou skupinu Orco a vyvést z ní majetek. Díky tomu se podle novin stala Vítkova CPI jednou z největších středoevropských realitních skupin.

Vedle toho Investhold tvrdí, že Vítkovi poskytl finance na jeho expanzi, ten je prý ale o peníze i podíl na jeho firmách řadou kroků postupně připravil.

Kromě Vítka a J&T Banky míří žaloba i na Vítkovu matku Miladu Malou, zakladatele a bývalého šéfa Orca Jean-Francoise Otta, Lumíra Šafránka, který prý stál za kyperskou firmou, na kterou byla převedena část akcií Orco Germany, a představitele některých schránkových firem. Žaloba míří i na Júlia Strapka, který působil v J&T Bance a který podle žaloby stál za kyperskou společností ovládanou Vítkem. Škoda Kingstownu a Investholdu měla dosáhnout miliardy dolarů.

CPI obvinění odmítá. "CPI Property Group je navíc toho názoru, že Spojené státy americké nemají pro takovou žalobu jurisdikci," uvedl mluvčí společnosti Jakub Velen. CPI podle něj vede v současnosti se skupinou Kingstown soudní spor v Lucembursku a podání žaloby v USA je ze strany Kingstownu pouze snahou, vyvíjet nátlak na CPI.

Čmejlova a Divišova společnost Investhold LTD z Marshallových ostrovů už loni podala v Brně žalobu na Vítkovu matku, kterou považuje za svého dlužníka. Firma požádala soud o určení nároku za půjčku a uvádí, že v krajním případě by pokuty mohly překročit až 30 miliard korun. Investhold uplatňuje nárok vůči Malé a přeneseně vůči Vítkově skupině CPI.

 

Právě se děje

Další zprávy