Stroje, na nichž vznikaly medaile už za císaře. Podívejte se, jak se rodí státní řády

Klikněte pro vstup do galerie.
Dílny, kde vznikají státní vyznamenání, ale také medaile nebo odznáčky, jsou ukryté v nenápadném domě v pražských Modřanech. Firma Triga-K (na snímku jeden z jejich zakladatelů - Petr Kazda) dům koupila v 90. letech a musela ho přestavět, aby se do něj vešly stroje na výrobu medailí.
V říjnu rodina Kazdových pravidelně pracuje na své nejvýznamnější zakázce - státních vyznamenáních. Toto je Řád bílého lva, nahoře je klenot, pod ním hvězda a vpravo rozeta. Výroba tohoto řádu, nejvyššího státního vyznamenání, zabere jednomu člověku tak týden práce. Na snímku je řád s pořadovým číslem nula. Výrobcům vyznamenání ho propůjčil Michal Vitanovský, který je v roce 1994 navrhl. Jinak nesmí mít státní vyznamenání nikdo jiný než oceněné osobnosti. "Už jsem ale viděl vyznamenání i v bazaru," říká Petr Kazda. Jeho firma vyrábí toto ocenění od 90. let, kdy vyhrála veřejnou soutěž a na osmašedesátiletém Kazdovi jde vidět, že si toho velmi váží.
Příprava na výrobu vyznamenání tady začíná hned po objednávce z Hradu. Letos přišla na začátku září na desítky medailí a několik řádů. Razidla k výrobě vyznamenání tady mají zapečetěná celý rok, vytahují je jen k této příležitosti. "Odpečetíme razidla, objednáme ryzí stříbro z Německa na výrobu řádů a stříbrné granule, ze kterých se dělají medaile, a razíme," říká Petr Kazda. Na snímku je se svým synem Janem. Na výrobě státních ocenění pracují ještě s jeho dvojčetem, Petrem. Oba se vyučili zlatníky, ale mimo to jsou i mistry Evropy či světa v kickboxu. Výroba vyznamenání je hlavně ruční, titěrná práce.
Firma se rozhodla, že si bude sama dodělávat i stuhy, na kterých visí klenoty státních ocenění. Stuhy nakupuje ve Vídni, protože česká firma nedokázala zachovat čistě bílý pruh látky. "Vždycky ho měli trochu do růžova. A také materiál nebyl tak pevný," popisuje Petr Kazda a přidává historku. Když Česko slavilo desáté výročí sametové revoluce v roce 1999, prezident Havel pozval významné světové státníky a udělil jim Řád bílého lva. "Byl tady George Bush, Helmut Kohl, Lech Walesa nebo žena rakouského prezidenta Waldheima, Elisabeth. Tak tam jsme akorát pro pana Kohla dělali větší stuhu. Zkoušeli jsme to na kolegovi a odhadovali, jak by měla být dlouhá," vypráví Kazda. Jinak se ale podoba státních vyznamenání měnit nemůže.
Foto: Honza Mudra
Simona Janíková dap Simona Janíková, dap
28. 10. 2018 6:40
Měli jsme možnost podívat se na výrobu státních vyznamenání ve firmě Triga-K. Vytvořit Řád bílého lva zabere jednomu člověku zhruba týden.
 

Právě se děje

Další zprávy