Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019. Vitásková míří za lidmi do krajů

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 3. 3. 2016 13:30
Alena Vitásková bude pokračovat v konzultačním procesu, který sama nazvala malým referendem a ve kterém se podle ní k novým tarifům již vyjádřilo přes 15 tisíc občanů. Šéfka Energetického regulačního úřadu se tento týden po vlně kritiky rozhodla rozpustit řídicí výbor projektu a následně prohlásila, že se musí celý tarifní systém znovu přepočítat.
Alena Vitásková
Alena Vitásková | Foto: Jan Rasch

Praha - Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková vyjede příští týden do krajů, kde chce na veřejných diskusích lidem vysvětlovat potřebné změny v tarifech platby za elektřinu. Hodlá tak prý pokračovat v konzultačním procesu, který sama nazvala malým referendem a ve kterém se podle ní k novým tarifům již vyjádřilo přes 15 tisíc občanů.

"Po současné debatě jsme se rozhodli nový systém tarifů přepočítat. Veřejný konzultační proces skončí 30. června," říká Vitásková s tím, že s novými tarify není kam spěchat a úřad nic netlačí k tomu, aby se spouštěly již příští rok.

"Novou tarifní strukturu můžeme vydat až v roce 2019, protože do té doby jsme zajistili pro regulované subjekty vše pro to, aby mohly bezpečně dodávat elektrickou energii ke konečnému spotřebiteli," uvedla Vitásková s tím, že vláda musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem..

Z celkových 14 800 reakcí k nové tarifní struktuře, která měla nově vázat velkou část platby za elektřinu na velikost jističe, a ne na spotřebu elektřiny, bylo osmdesát procent negativních a jen jedno procento pozitivní.

"Vyjedeme do všech regionů. Na našem webu bude ode dneška zveřejněn seznam míst a termínů našich výjezdních akcí, který se bude neustále aktualizovat. Se spotřebiteli se chceme veřejně bavit o nových tarifech, jejich změnách a úpravách," uvedla Vitásková.

Nový systém plateb se měl podle odhadů negativně odrazit hlavně na domácnostech s nepoměrně velkým jističem k malé spotřebě. To se ale týká nejen často zmiňovaných chalupářů či zahrádkářů, ale i malých jedno- či dvojčlenných domácností.

Vitásková se tento týden po vlně kritiky jak od spotřebitelů, tak například i od premiéra Bohuslava Sobotky rozhodla rozpustit řídicí výbor projektu a následně prohlásila, že se musí celý tarifní systém znovu přepočítat. Následně se rozjela mediální přestřelka o to, kdo za nepopulární tarify vlastně může.

Premiér se opřel do Energetického regulačního úřadu, ten se ale bránil, že tarify vychází z požadavků vládních dokumentů a že se na jejich přípravě podílelo na 40 expertů, pro schválení měla být i náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská.

Nové tarify pro placení elektřiny vedou k motivaci nespořit elektrickou energií, to je principiálně špatně, říká Štěpán Chalupa. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy