Vinotéky v ohrožení. Prodej sudového vína se zpřísní, senátoři jen odložili některé termíny

Michal Šenk Michal Šenk
14. 12. 2016 21:35
Vinotéky budou muset používat nádoby s jednorázovým uzávěrem, které nejde znovu upotřebit. Senátoři sice vrátili poslancům novelu se dvěma pozměňovacími návrhy, základní cíl - zpřísnění podmínek prodeje sudového vína - se ale nemění.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Nové podmínky pro prodej sudového vína povedou ke konci mnoha ze zhruba deseti tisíc vinoték v Česku. Varují před tím kritici zpřísnění podmínek, které má nejpozději od roku 2018 přinést novela vinařského zákona.

Senátor Ivo Valenta ze Strany soukromníků ve středu neuspěl se snahou přísnější regulaci zrušit. Novelu, kterou letos schválili poslanci, jim sice nyní Senát vrátil se dvěma pozměňovacími návrhy, ty ale jen rozvolňují některé termíny.

První senátní návrh počítá s tím, že vinotéky, které se nezaregistrují jako příjemci nebo výrobci vína, budou mít šanci prodávat sudové víno ještě do konce příštího roku. Sněmovní verze jim dávala čas jen šest měsíců.

Senátoři také navrhují, aby výrobci nebo příjemci vína mohli nahlásit provozovny s prodejem sudového vína do šesti měsíců místo do 60 dnů od účinnosti zákona.

O tom, kterému z návrhů dají přednost, rozhodnou poslanci zřejmě na své lednové schůzi.

Pouze jednorázové uzávěry

Podle novely, kterou prosadil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), se sudové víno bude smět prodávat pouze přímo u výrobců nebo dovozců. Vinotéky budou muset používat nádoby s jednorázovým uzávěrem, které nejde znovu upotřebit. Například lahve nebo takzvané bag-in-boxy. Zakazuje se také prodej vína z automatů.

Důvodem zpřísnění je fakt, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjišťuje různá pochybení zhruba u třetiny kontrolovaných obchodníků se stáčeným vínem - od špatného označení až po výskyt zdraví nebezpečných látek v prodávaném víně.

Sudová vína jsou z podstaty věci k pančování a dalším úpravám náchylnější. „Blížíme se u vína situaci kolem metanolové aféry z roku 2012 u lihovin,“ upozorňuje senátor Jan Hajda (ČSSD).

Ministerstvo v důvodové zprávě k novele uvedlo, že kvůli nedostatečné regulaci u stáčeného vína přichází stát na daních o čtyři miliardy korun ročně.

Raději licence, říkají kritici

„Stáčené sudové víno je populární proto, že není tolik zasířené. Všemožných kontrol je už dnes tak dost. A ostatně pančovat se dá všechno, i lahev,“ myslí si ale majitel pražské vinárny U Venouše Karel Havlíček. Nabízí produkci malých vinařů z Mikulovska nebo Znojemska, ale i lahve větších vinařství, jako je například Château Valtice.

Podle Havlíčka si lidé v osmdesáti procentech dávají víno ze sudů. „Pakliže má smysl nějaké opatření, doporučoval bych udělovat licence – stejně jako je musíme mít na prodej tvrdého alkoholu,“ podotýká Havlíček.

Dalším argumentem proti navrhované nové regulaci stáčených vín je ekologie. Prázdný desetilitrový bag-in-box má objem deset litrů a váží 400 gramů. Takzvaný keg sud má 50 litrů a dá se znovu naplnit, zatímco bag-in-box ne. Z bag-in-boxů v tomto množství tak vzniknou dvě kila odpadu. “Za měsíc máte ve vinotéce dvě stě kil odpadu,“ počítá senátor Zdeněk Papoušek (nezávislý za KDU‑ČSL).

Je také zřejmé, že omezování prodeje sudového vína bude impulzem ke zdražení. A mimo jiné se zvyšuje pokuta za porušení zákona až na 50 milionů korun – dosud byla desetinová.

Velké firmy jsou pro, menší proti

Největší oborová organizace v zemi – Svaz vinařů, který zastupuje hlavně velké vinařské společnosti – zákon dlouhodobě podporuje. Předseda svazu Tibor Nyitray kvituje i odložení účinnosti na začátek roku 2018. „Celé odvětví dostalo trochu času navíc. Pro všechny ale platí – čím rychleji se připraví, tím lépe,“ říká.

Naopak podle Vinařské asociace ČR, která hájí zájmy spíše menších firem, povede novela „jednoznačně k likvidaci velké části trhu malých a středních vinařů a nárůstu prodejů těm, kteří své výrobky realizují přes nadnárodní obchodní řetězce“.

Jak velká je v tuzemsku spotřeba sudového vína a celý byznys kolem něj, je obtížné odhadovat –přesná čísla nejsou. Podle statistik je zhruba pouze třetina v Česku spotřebovaného vína tuzemského původu, zbytek z dovozu. U stáčených vín může být poměr ještě vyšší ve prospěch vín z ciziny.

Novela vinařského zákona, která má především pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem, upravuje i některé další věci. Lahve vína vyrobeného z hroznů sklizených v Česku budou například muset být povinně označeny malou trikolorou.

 

Právě se děje

Další zprávy