Vinařstvím roku se stalo Vinařství Škrobák. Má mimořádnou úroveň, říká porotce

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 1. 2019 21:37
Vítězem devátého ročníku soutěže Vinařství roku je Vinařství Škrobák z Čejkovic, které zároveň zvítězilo v kategorii malých vinařství. V kategorii středních firem zabodoval popický Sonberk, mezi největšími výrobci zvítězila Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice.
Červené víno. Ilustrační foto.
Červené víno. Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Vítězné vinařství se vypracovalo rukama hned několika generací prakticky z nuly na dnešní mimořádnou úroveň. Vyrábí prvotřídní vína, ale přináší také celou řadu věcí navíc - od vysoké odborné erudice bratrů Škrobákových přes citlivou a precizní práci ve vinohradech až po výjimečnou gastronomii, kterou si z rukou dalšího člena rodiny návštěvníci užívají přímo ve vinařství," zdůvodnil volbu komise prezident pořadatelského Svazu vinařů Tibor Nyitray, který cenu na brněnském výstavišti předal.

Vinařství Škrobák kombinuje tradiční i moderní postupy. Vsadilo na vlastní vinice a v současnosti hospodaří na 11 hektarech vinic a neustále se snaží vinice rozšiřovat. Zároveň si jeho majitelé uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, a proto se vše snaží dělat ekologicky. Kromě bílých a červených vín vyrábí i vína slámová a ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.

"Naší filozofií je dělat špičková vína a spojit je s výbornou gastronomií a kvalitní architekturou. Pro nejbližší roky je tak naším cílem zvýšení výměry vlastních vinic, ale především investice do budovy vinařství s cílem vybudovat moderní vinařský komplex pro všechny milovníky vína," uvedl za vítězné vinařství Stanislav Škrobák.

Ve finále o titul Vinařství roku se tentokrát utkalo devět vinařství, tři v každé kategorii. Vítězi titulu se v minulosti stala vinařství Víno J. Stávek, Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Bzenec.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

 

Právě se děje

Další zprávy