Vína bude o desetinu méně, ale s nadprůměrnou kvalitou, hlásí vinaři

ČTK ČTK
14. 9. 2016 15:05
Letošní jarní mrazy způsobily pokles produkce vína. Na druhou stranu v nezasažených oblastech lze očekávat nadprůměrnou kvalitu sklizně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno – Letošní výroba vína kvůli jarním mrazům klesne oproti desetiletému průměru o deset procent. Vinaři podle prvních odhadů Svazu vinařů vyrobí asi půl milionu hektolitrů vína. Ve srovnání s rokem 2015 to znamená pokles asi o 200 000 hektolitrů.

Vína bude sice méně, počasí ale zatím slibuje tam, kde hrozny nevymrzly, nadprůměrnou kvalitu. Sklizeň je teprve na začátku, hlavní část začala 7. září. Začínají se sklízet rané odrůdy, jako je například Solaris a pak hlavně Irsai Oliver a Muškát moravský.

"Nyní je na řadě odrůda Müller Thurgau a v určitých oblastech také Sauvignon, který dosáhl optimální aromatické zralosti a množství kyselin a cukrů pro následnou aromatiku vín,“ uvedl Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.

Podle hlavního sommeliéra Národního vinařského centra Marka Babisze díky nižšímu výnosu, dostatku kyselin a zatím dobrému zářijovému počasí lze očekávat svěží a aromatická bílá a růžová vína. "A co se týče vín červených, uvidíme, jaké bude počasí do poloviny října. Prozatímní předpoklad je ale takový, že se můžeme těšit na zajímavý ročník," uvedl Babisz.

S pozitivní prognózou souhlasí i ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. "Aktuální dostatek vláhy i skvělý příděl tepla, střídání chladných a teplých období dávají velmi dobré předpoklady pro kvalitu vína. Co do množství, očekáváme celkově mírně nadprůměrnou úrodu," uvedl Vajčner.

 

Právě se děje

Další zprávy