Vichřice v Česku poničila statisíce stromů. Jen Lesy ČR přišly o 4 % roční těžby

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 9. 2018 13:54
Vichřice, které zasáhly Česko o víkendu, poničily přibližně 300 tisíc metrů krychlových dřeva. Orkán Kyril poničil v roce 2007 pět milionů kubíků.
Projeli jsme centrem Prahy v době řádění vichřice Fabienne. | Video: Týna Baťová, Blahoslav Baťa

Hradec Králové - Vichřice, které o víkendu zasáhly Českou republiku, poničily podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) přibližně 300 000 metrů krychlových dřeva. Představuje to asi 300 000 stromů. V pondělí to uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Prahou se prohnala vichřice Fabienne. Fotbalistům Slávie zkomplikovala hru | Video: Marek Janoš

Při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva představují víkendové polomy necelá čtyři procenta roční těžby Lesů ČR. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v lesích podniku naráz poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva.

Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší. Přesnější údaje o škodách budou mít lesníci podle Jouklové k dispozici v dalších dnech.

Na Šumavě podle prvních odhadů vítr polámal 5 až 7 tisíc stromů. Polomy jsou v celém pohoří, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku. V porovnání s vichřicí loni v srpnu a v říjnu jsou škody nicméně výrazně nižší. "Škody naštěstí nejsou velké," informoval mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Největší škody v lesích v poslední době nadělala loni v říjnu vichřice Herwart, která v lesích Lesů ČR poničila asi 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Další dřevo poničily různé zimní větrné epizody, takže do letošního března škody na dřevě ve státních lesích přesáhly dva miliony metrů krychlových.

Natočili jste video v době řádění vichřice? Pošlete nám ho, a pokud ho zveřejníme, odměníme vás:

Nahrajte vaše videa a fotky
Získejte odměnu 500 Kč za každé vaše publikované video nebo 100 Kč za každou vaši publikovanou fotografii
Jméno:
E-mail:
Popis:
Nahráním souboru udělujete společnosti Economia, a.s. licenci v rozsahu čl. 4, odst.6 Všeobecných smluvních podmínek; Economia, a.s. neodpovídá za obsah nahraných souborů.
 

Právě se děje

Další zprávy